abonneer nu
dossiers
De Hoofdstraat in Hoogeveen wordt de komende tijd aangepakt. Lees in dit...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Couran...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Maandaggevoel: Jeroen Bottema

Mensen helpen elkaar wel

Door Jeroen Bottema op maandag 1 april 2019 17:00
  • ignore touch

    Een deken van liefde voor ernstig zieke Lorenzo. © André Weima

mail pinterest

Een veel gehoorde klacht over de huidige maatschappij is dat mensen te individualistisch zijn. Men zou anno 2019 vooral het eigen belang voorop stellen. Nu heb ik daar persoonlijk nooit in geloofd. Vorige week kreeg ik weer een bevestiging van die gedachte.

Uit nieuw pschologisch onderzoek blijkt dat mensen elkaar op straat wel helpen in geval van nood. Pschychologen waren er altijd vanuit gegaan dat mensen zich afzijdig hielden. Maar na bestudering van bewakingscamera’s uit drie steden in Europa en Zuid-Afrika bleek dit toch niet het geval.

Dichter bij huis trekken we zelfde conclusie

Maar ook dichter bij huis kunnen we concluderen dat mensen bereid zijn elkaar te helpen. In onze krant van vrijdag en vandaag staan daar drie treffende voorbeelden van.

Collega Henriëtte Meppelink heeft vandaag een prachtig verhaal in de krant over de zieke Lorenzo Snippe uit Dalerpeel. Kinderen van basisschool Het Mozaïek uit Nieuw Moscou hadden een deken van liefde voor hem gemaakt. Stichting Hartendeken is de initiatiefnemer hiervan. Een initiatief dat al bijna vierduizend dekens heeft opgeleverd. Ook stelt zich vandaag weer een team voor de Samenloop voor Hoop voor. Dit evenement wordt op 5 en 6 juli gehouden. Het gaat groot worden. Fantastisch dat daar zoveel mensen bij betrokken zijn.

De Hoogeveensche Vakantieweek beleeft dit jaar haar 50ste editie. Het is niet alleen mooi dat mensen met een handicap een heerlijke week vakantie kunnen beleven in Doorn, maar dat er zoveel vrijwilligers enthousiast betrokken zijn bij dit project is natuurlijk ook erg mooi. In het verleden heb ik weleens een interview gedaan met de organisatie van de stroopwafelactie waarmee deze vakantieweek wordt bekostigd. Allemaal lieve mensen die graag een ander helpen. Nu zit Teun Metselaar, die de stroopwafelactie in de buitendorpen coördineert, sinds een paar jaar bij mij op schaken. Toen hij vroeg of de krant weer aandacht wilde besteden aan de start van de stroopwafelactie vroeg ik even door. Het is dit jaar de vijftigste keer dat de vakantieweek wordt gehouden en ook de vijftigste keer dat men met stroopwafels langs de deuren gaat. Dat was natuurlijk een groot verhaal waard. Het resultaat heeft u vrijdag in de krant kunnen lezen. Ik hoop van ganser harte dat zo veel mogelijk mensen de stroopwafels kopen om deze fantastische actie te ondersteunen. Ik doe dat in ieder geval wel.