abonneer nu

Blogs

ignore touch
Wildlands Backstage door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake, 15-10-2018 om 17:30
De balispreeuw (Leucopsar rothschildi) leeft in Wildlands in de overdekte jungle Rimbula. In het wild komt het deze Aziatische zangvogel alleen maar voor op het eiland Bali. Maar door de intensieve vogelhandel is de balispreeuw in het wild ernstig bedreigd.
ignore touch
Nieuwe kijk op oude zaken door Johann Bisschop, 14-10-2018 om 14:51
Op de foto staan drie voorwerpen die ik van apotheker Jansen Sr. heb ontvangen om eens een verhaal over te schrijven. Snuffelend in de doos met apothekersparafernalia kwam ik wat medicijndoosjes en een zalfpotje met mica dekseltje tegen. Ze staan gedrieën op de foto bij dit artikel.
ignore touch
GroenteKolleM door Michiel Kolle, 13-10-2018 om 10:00
De oppervlakte landbouwgrond voor de productie van zaden en opkweekmateriaal (zoals jonge plantjes) is in de periode 2002 tot en met 2018 sterk gestegen. De oppervlakte van zaden en dergelijke voor de zogenoemde opengrondsgroenten steeg in 2018 naar een recordhoogte van 2.240 hectare.
ignore touch
Door de ogen van ... Mark Tuit door Mark Tuit, 12-10-2018 om 20:26
Herfst. De dagen worden korter, nevel ’s ochtends vroeg over de velden. Ganzen die hoog in de lucht te horen zijn en de meest prachtige bladeren aan de bomen. De natuur toont zich op haar mooist. In het bos is alles in overvloed, de natuur maakt zich gereed voor een lange periode van rust. Ons volgende seizoen. Indrukwekkende luchten verwelkomen een nieuwe dag en luiden de avond in. Ik hou van elk seizoen, maar deze herfst heeft nu al iets bijzonders. Wat dat bijzonders is weet ik niet, maar als mensen hoeven we ook niet alles te kunnen verklaren. Verwonderen is soms alleen al genoeg. Hoe een spin haar web maakt, eekhoorntjes hun wintervoorraad aanleggen en bijna altijd alles terugvinden en de meest mooie paddenstoelen in het bos. Over dat laatste verwonder ik me zo vaak, die prachtige kunstwerkjes van de herfst. Een sponszwam, de prachtige koraalzwammetjes maar ook gewoon de paddenstoel met rood-en-witte stippen. Verwonderen. We moeten dat als volwassen mensen meer doen. Ja, u ook. Doe net alsof je een kind bent. Ga op je buik in het mos liggen en bekijk die prachtige kunstwerkjes. Maar wat als er iemand anders langsloopt of fietst, hoor ik u nu denken? Nou, dat is heel makkelijk. Die mensen kijken u onnozel aan dus u kijkt net zo onnozel terug. Maar dan net iets langer. Gegarandeerd dat ze dan gewoon doorlopen, zo werkt dat namelijk bij ons als mensen. En dan, verwondert u zich weer en geniet van die prachtige herfst! De natuur is zo mooi en dichtbij. Altijd en overal. En dan, hoeft er verder helemaal niets te zijn….Geniet!
ignore touch
Nieuwe kijk op oude zaken door Johann Bisschop, 10-10-2018 om 11:06
Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu. Trouwe lezers zullen wel denken dat het mij het aardig in de bol is geslagen. Wat een taalgebruik! Toch hoop ik, dat u ondanks het bovenstaande dit artikel toch helemaal uitleest.
ignore touch
Maandaggevoel: Henriëtte Meppelink door Henriette Meppelink, 09-10-2018 om 10:59
Met een brok in mijn keel liep ik enkele weken geleden door mijn oude school, het Roelof van Echten College aan de Julianastraat. Het was de laatste keer dat ik er in het pand rondliep. Wat ging er ontzettend veel door me heen. Er liggen zoveel herinneringen.
ignore touch
Maandaggevoel: Jeroen Bottema door Jeroen Bottema, 09-10-2018 om 10:00
‘Nee, je maakt weer dezelfde fout’, riep collega Henriëtte Meppelink onlangs toen ik mijn vrije dagen voor het Hoogeveen Schaaktoernooi doorgaf. ‘Dan kom je weer helemaal uitgewoond terug.’ Voor mensen die het niet weten: ik heb als toernooisecretaris een belangrijke rol in de organisatie van het toernooi.
ignore touch
De Gamers door De Gamers, 08-10-2018 om 16:45
​Het was zeer verrassend dat Insomniac Games op de E3 in 2016 de komst van Spider-Man als exclusieve PS4 titel aankondigde. We moesten wel even geduldig zijn want de release duurde uiteindelijk nog tot begin september 2018. De fanbase ging bij de aankondiging al uit zijn dak want een echt goede Spider-Man game is maar zeldzaam.
ignore touch
Overdenking ... Anton Koops door Anton Koops, 08-10-2018 om 15:21
‘Weet je door wie de Titanic is gezonken? Door de joden. Wat zeg je; dat was toch een ijsberg? Wat maakt dat nu uit: IJsberg, Rosenberg of Goldberg.’ Een slechte grap ? Feit is dat de haat tegen joden, het antisemitisme, toe neemt. En dan is een discriminerende grap over joden nog wel het minste kwaad.
ignore touch
GroenteKolleM door Michiel Kolle, 06-10-2018 om 10:00
Zonder eten kunnen we niet leven en eten doen we minimaal drie keer per dag. Maar hoe we het eten halen of laten bezorgen, wat er in het boodschappenkrat zit en wie het produceert, kan over tien jaar wel eens compleet anders zijn. Daarom vragen Rabobank en Boeren van Nederland zich samen af: wat eten we over tien jaar?
ignore touch
Nieuwe kijk op oude zaken door Johann Bisschop, 05-10-2018 om 14:03
‘De mijn raakt uitgeput en de bron is opgedroogd’, zei ik pathetisch tegen medebestuurslid van de Historische Kring, Daan van der Sleen. Meteen wees hij naar bovenstaand bordje in het Kringhuus. ‘Heb je daar dan al eens over geschreven’, antwoordde hij per kerende post. Ik keek omhoog en las het woord reddingshaak.
ignore touch
Vraag de psycholoog door JOke Land, 05-10-2018 om 09:00
Een man komt bij mij. Problemen, torenhoge problemen op zijn werk, hij ziet er asgrauw uit. Sinds zijn oude manager weg is en er een nieuwe is gekomen, een dominante man zegt hij, is zijn levensplezier geweken. Hij voelt zich als een lulletje rozenwater als hij uit zijn werk komt.
ignore touch
Wildlands Backstage door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake, 01-10-2018 om 22:00
Bij olifanten in het wild trekken de puberende mannetjes op een gegeven moment van de kudde weg. Dat gaat niet in één keer, maar dat gebeurt geleidelijk.
ignore touch
Door de ogen van... Tom Kikkert door Tom Kikkert, 30-09-2018 om 15:07
Er is de laatste jaren veel veranderd in de samenleving. Wanneer we 10 jaar geleden een product wilden kopen, vroegen we ons af welke ondernemer in Hoogeveen het product kon leveren.
ignore touch
Nieuwe kijk op oude zaken door Johann Bisschop, 29-09-2018 om 12:12
Als ik een weekendje bij mijn jongste dochter Elisa in Amsterdam op bezoek ben en uit het raam van haar appartement staar, zie ik de kerktoren die bekend staat als ‘De Kolenkit’.
ignore touch
GroenteKolleM door Michiel Kolle, 29-09-2018 om 10:00
Acht biodynamische boerderijen maken in de weekenden van oktober een akker zaaiklaar, waar iedereen, jong en oud, mag meedoen met zaaien. Van spelt van een ras uit de Romeinse tijd bij Doornik Natuurakkers tot wintererwten van een gloednieuw ras bij Boerderij Buitenbant.
ignore touch
Uiterwijk Winkel Verzekeringen door Uiterwijk Winkel Verzekeringen, 26-09-2018 om 11:50
Het ziekteverzuim in Nederland is in de afgelopen 10 jaren niet zo hoog geweest als nu. Een toename van het aantal oudere werknemers, werkdruk, stress en een groeiende economie zijn enkele factoren die hieraan bijdragen.
ignore touch
Maandaggevoel: Nicole Donkervoort door Nicole Donkervoort, 25-09-2018 om 10:15
Demolition Day in Hoogeveen was indrukwekkend. Het oude Menso Alting College aan de Julianastraat gaat tegen de vlakte en Bork Sloopwerken bood zaterdag de kans het sloopwerk van dichtbij te bekijken. Het schoolgebouw waar ook ikzelf heel wat voetstappen heb staan.
ignore touch
Door de ogen van... Delia Bremer door Delia Bremer, 21-09-2018 om 15:57
September 1944. Het was ongeveer 20 graden, net zoals vandaag, ietsje koeler misschien. Er hing ontzettend veel spanning in de lucht. Zeker in de lichamen van meer dan 30.000 soldaten.
ignore touch
Vraag de psycholoog door JOke Land, 21-09-2018 om 09:00
Een vrouw komt bij mij op consult. Zij is gestrest, zegt ze. Waarvan? Dat weet ze eigenlijk niet goed.
ignore touch
Maandaggevoel: Leonora de vries door Leonora de Vries, 20-09-2018 om 13:15
De vakantie is voorbij. Voor sommigen al best een tijd, maar vanaf vandaag voor mijn gevoel echt. We zijn namelijk weer helemaal compleet op de redactie.
ignore touch
Maandaggevoel: Jeroen Bottema door Jeroen Bottema, 18-09-2018 om 11:00
De eerste aanval van sinterklaas-snoepgoed heb ik weten af te slaan. Iedereen die mij maar een klein beetje kent, weet dat ik een echte zoetekauw ben en nooit, maar dan ook nooit genoeg krijg van wat lekkers.
ignore touch
Wildlands Backstage door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake, 17-09-2018 om 19:00
Net als bij veel andere dieren in Wildlands wordt ook bij de Afrikaanse leeuwentroep aan geboortebeperking gedaan.
ignore touch
Nieuwe kijk op oude zaken door Johann Bisschop, 15-09-2018 om 16:15
Toen Grada en ik in 2008 de expositie van de terracottalegers van Xi’an in het Drents Museum bezochten, kochten we -net zoals veel bezoekers dat doen- een souvenir, een aandenken aan die fantastische expo. Wij kozen niet voor paarden of soldaten, maar voor twee terracotta beeldjes.
ignore touch
Frisgroen door Ingeborg Swart, 08-09-2018 om 11:05
Hebben jullie het ook gemerkt? Waar gesprekken de afgelopen maanden steeds gingen over de nare, voortslepende droogte, hebben we het de afgelopen weken weer vrolijk over...
ignore touch
Vraag de psycholoog door JOke Land, 06-09-2018 om 09:00
De vakantie is achter de rug voor velen. Tijd gehad om te heroverwegen, om te evalueren, of juist om even helemaal niets te doen. Toch is dat niet gemakkelijk voor mensen. Nietsdoen, onze hersenen gaan hun eigen gang. Wat wil ik? wat komt er dit jaar? Meer van hetzelfde of is het tijd om te ontwikkelen?
ignore touch
Door de ogen van... Delia Bremer door Delia Bremer, 05-09-2018 om 14:57
Wat een zomer, wat een hitte en wat hebben we er van kunnen genieten. Vakantie in eigen land of in verweggiestan het is de ontspannen vrije tijd die er voor moet zorgen dat je weer opgeladen wordt.
ignore touch
Nieuwe kijk op oude zaken door Johann Bisschop, 05-09-2018 om 10:54
Toen ik op de Nicolaas Bosch kleuterschool zat, leerden we een versje over ene opa Bakkebaard. De tekst luidde ongeveer als volgt: ‘Opa Bakkebaard heeft een huisje en weet jij wel wat hij doet? Hij veegt de vloer, hij veegt de vloer met een bezem met een bezem…’.
ignore touch
Maandaggevoel: Henriëtte Meppelink door Henriette Meppelink, 04-09-2018 om 18:35
Ok, er ligt weer een lege zak McDonaldsafval naast het huis, plastic verpakkingen van koekjes in de tuin en ook naast de bloembak bij de zijdeur vind ik een verpakking van Snickers. Zuchtend pak ik alles op en gooi het in de prullenbak. Ja, die voor het plastic.
ignore touch
Wildlands Backstage door Gea Karssemeijer en Hanneke Wijshake, 04-09-2018 om 16:00
De bladsnijdersmieren in Wildlands zijn te ontdekken in de wachtrij van de Rimbula River (de bootjes in de overdekte jungle). De manier van leven van deze kleine insecten is met recht bijzonder te noemen.