abonneer nu
dossiers
De Hoofdstraat in Hoogeveen wordt de komende tijd aangepakt. Lees in dit...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Couran...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Hoogeveen

Hoogeveense KNIL-veteraan Anis Eiromkuy krijgt erkenning

Geplaatst op donderdag 4 april 2019 17:03
  • KNIL-veteraan Anis Eiromkuy uit Hoogeveen krijgt erkenning. © André Weima

pinterestmail

​Hoogeveen - Op initiatief van Leo Reawaruw van actiegroep Maluku4Maluku is het dossier van de Ambonese militairen van het voormalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger, het KNIL, weer tevoorschijn gehaald. In die koloniale tijd in de vorige eeuw werden alle Molukkers als Ambonese KNIL militairen aangeduid.

Tijdens de Japanse bezetting Nederlands-Indië vochten zij voor de Nederlandse driekleur. De erkenning die zij hiervoor verdienen bleef tientallen jaren uit. Totdat Reawaruw het gevecht voor erkenning en rechtvaardigheid aanging. Mét resultaat!

In november 2018 werden alsnog medailles en oorkondes, postuum en levend, uitgereikt aan 13 Molukse oorlogshelden. De 89-jarige Anis Eiromkuy uit Hoogeveen kon daar op dat moment niet bij aanwezig zijn. In bijzijn van zijn echtgenote, kinderen, klein- en achterkleinkinderen ontving hij afgelopen woensdag uit handen van burgemeester Karel Loohuis alsnog de onderscheiding en een Ereteken voor orde en vrede.   

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.