abonneer nu
dossiers
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
De 49-jarige Marcel Hoogerbrugge werd woensdag 20 december 2017 in zijn ...
Lees hier alles over de overval op Chinees-Indisch restaurant Lotus op d...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
Hoogeveen

Inwoners Hoogeveen laten sloten checken

Geplaatst op dinsdag 10 november 2015 13:47
mail

Hoogeveen - Inwoners van Hoogeveen konden vorige week tijdens de voorlichtingsmiddag Inbraakpreventie bij bouwmarkt Multimate gratis hun sloten laten checken door de politie en experts van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

De middag werd georganiseerd in het kader van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) die de hele maand november duren en is een gezamenlijk initiatief van de stichting NIPW, de politie, het CCV en bouwmarkt Multimate. De laatste jaren zit er een dalende lijn in het nationale inbraakcijfer. Dat is een gunstige ontwikkeling, maar het beeld wisselt per gemeente. Goede inbraakpreventie blijft daarom noodzakelijk. Om die reden sloegen diverse partijen nu de handen ineen en hielpen zo inbraakpreventie in Hoogeveen nog beter op de kaart te zetten.

Verbetering

Als het gaat om inbraakpreventie valt aan het merendeel van de woningen nog wel wat te verbeteren, zo bleek uit de meegenomen foto’s die deze middag werden beoordeeld. Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken: 'Inwoners van Hoogeveen konden deze middag vragen stellen aan de politie en experts van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Daar is enthousiast gebruik van gemaakt. Bezoekers wilden vooral weten of hun sloten voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dat was niet altijd het geval. Ook werden er vragen gesteld over veel toegepaste inbraakmethoden en hoe die nu precies in zijn werk gaan.'

Door de ogen van een inbreker

Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraken bij de politie, adviseert de inwoners van Hoogeven eens wat vaker door de ogen van een inbreker naar hun huis te kijken. 'Inbrekers zitten niet stil en worden steeds inventiever als het gaat om de methoden die zij toepassen. Hoewel inbreken met behulp van een koevoet of schroevendraaier nog steeds veel voorkomt, zijn er tegenwoordig steeds meer andere populaire methoden. 'Flipperen' is daar een voorbeeld van. Hierbij maakt de dief simpel gebruik van een hard stukje plastic of een bankpasje om een deur die niet op slot is gedraaid, te openen. Een methode die vrij nieuw is, maar wel steeds vaker wordt gehanteerd, is het gebruik van apparatuur waarmee inbrekers het slot openbreken. Aandacht voor sloten maakt mensen meer bewust van de maatregelen die zij zelf kunnen nemen om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van een inbraak.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.