abonneer nu
dossiers
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
Krijgt Assen of Hoogeveen de nieuwe kunstijsbaan in Drenthe? In dit doss...
In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverh...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
Hoogeveen

Studenten Alfa-college ontwikkelen bijzondere app

Geplaatst op vrijdag 5 mei 2017 15:25
  • © Andre Weima

  • © Andre Weima

  • © Andre Weima

  • © Andre Weima

pinterestmail

Hoogeveen - In het Alfa-college vondt donderdag 4 mei de lancering plaats van het eerste ICT-Academie-project.

Onder toeziend oog van de wethouders Bert Otten en Gert Vos, opdrachtgever Espria, afgevaardigden van het Alfa-college en Nidaros, hebben studenten Djurn Nelissen en Thom Luppes hun afstudeerproject gepresenteerd.

ICT-Academie

De ICT-Academie is een initiatief van Alfa-college vertegenwoordigd door Klaas Berends, dat in nauwe samenwerking met directeur/eigenaar Gerben Dolsma van Nidaros tot een nieuw concept is uitgewerkt. Binnen de ICT-Academie worden studenten gekoppeld aan praktijkopdrachten die bedrijven en instellingen melden bij de ICT-Academie. Deze opdrachten zullen met name komen van bedrijven buiten de ICT-branche. Volgens de ‘scrummethodiek’ werken de studenten in kleine groepjes en worden daarbij ondersteund en begeleid door professionals van ICT-bedrijven, de scrummaster. De docenten van het Alfa-college spelen de rol van coach binnen de ICT-Academie.

Elk bedrijf of instelling kan een opdracht melden bij de ICT-Academie. Vervolgens wordt door deskundigen de opdracht toegekend aan één van de samenwerkende partijen binnen de ICT-Academie. Het bedrijf is producteigenaar en stelt ook een scrummaster aan die zorgt voor de begeleiding van de studenten. Het gaat hier dan met name om innovatieve projecten van opdrachtgevers. 

Uiltje

Studenten Djurn en Thom van het Alfa-college hebben een app ontwikkeld voor Espria. Espria bestaat uit de organisaties Evean, Icare, GGZ Drenthe, Zorggroep Meander, De Trans en PartiCura.

Bij alle bedrijfsonderdelen van Espria staat de cliënt centraal. De cliëntenraden van Evean, Zorggroep Meander, Icare, De Trans en GGZ Drenthe behartigen de belangen van de cliënten van Espria. Zij streven ernaar dat iedere cliënt van Espria de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Om de doelgroep van Espria, mensen met laaggeletterdheid en/of verstandelijke beperkingen, te ondersteunen in hun zelfregie, in de relatie met de hulpverlener. Door de ontwikkelde app ‘Uiltje’ kan de cliënt op de app berichten van zijn hulpverlener in beeld, video en geluid opslaan. Ook zijn er andere functies aangekoppeld, zoals een agenda, planner, geheugensteuntje, telefoonlijst, spoedsituaties, etc.

Gat opvullen

Het uitgangspunt van de ICT-Academie is ‘het gat opvullen’ tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het is voor een onderwijsinstelling belangrijk om actueel en up-to-date lesmateriaal aan te bieden dat direct aansluit bij het bedrijfsleven. De ontwikkelingen met name op technologisch gebied gaan snel en hier speelt de ICT-Academie slim op in: studenten worden, soms al in het eerste jaar, gekoppeld aan praktijkopdrachten die aangeboden worden uit de markt. Hierdoor werken de studenten dagelijks in de praktijk. De werkzaamheden voeren ze uit buiten de school. Het huidige project is uitgevoerd op het kantoor van Nidaros waar ook de begeleiding door professionals plaatsvindt. De uitdaging voor de ICT-Academie is het betrekken van een bedrijfsruimte waar de ICT-Academie structureel kantoor houdt en de werkzaamheden aldaar kunnen worden uitgevoerd. Momenteel zijn er gesprekken gaande met onder meer de gemeente Hoogeveen om een geschikte bedrijfsruimte te kunnen betrekken.

Aansluiting met het HBO

Naast MBO-studenten ligt er een andere uitdaging voor de ICT-Academie. ‘De contacten met Stenden hogeschool zijn hiervoor reeds gelegd en de eerste reacties zijn uiterst positief’, aldus Casper Houtzager, bedrijfsbegeleider bij de ICT-Academie. Samen met Jan van Rouwendal, programmamanager ICT Academie van het Alfa-college, moet deze samenwerking in de toekomst gestalte krijgen. Hiermee gaat ook voor de Gemeente Hoogeveen een lang gekoesterde wens in vervulling: het combineren van VO, MBO en HBO in Hoogeveen in samenwerking met het bedrijfsleven.

Bedrijven die zich willen aansluiten of bedrijven die een opdracht onder willen brengen bij de ICT-Academie kunnen dat doen via Casper Houtzager, tel. 06-4534 7124 of e-mail casper.houtzager@nidaros.nl

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.