abonneer nu
dossiers
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Hoogeveen

Thierry Baudet verkondigt politieke stokpaardjes tijdens opening Hoogeveen Schaaktoernooi

Door Nicole Donkervoort op Friday 20 October 2017 22:41
 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

 • © Andre Weima

pinterestmail

Hoogeveen – De 21e editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi is 'los'.

Vrijdagmiddag werd de officiële opening gevierd, waarin Thierry Baudet, oprichter en politiek leider van Forum voor Democratie, een voorname rol speelde. Hij greep vooral de gelegenheid aan zijn geliefde politieke boodschappen nogmaals onder de aandacht te brengen.  

Politieagenten

Geen wapperende vlaggen vrijdag voor het gemeentehuis van Hoogeveen. Ongetwijfeld uit respect voor de stille tocht later die dag voor de 12-jarige Djamila. Niet de Burgerzaal, maar de grote zaal van theater De Tamboer is bovendien het decor voor de openingsceremonie van het internationale Hoogeveen Schaaktoernooi. Bij de entree en ook later in de zaal houden politieagenten en beveiligers de wacht. Het heeft alles te maken met de aanwezigheid van Baudet. Het leidde vooraf al tot enige beroering op de sociale media, maar het kan het feestje niet verstoren.

Magisch

De 34-jarige Baudet is de vierde parlementariër na Fred Teeven, Jetta Klijnsma en Eric Smaling die de hoofdrol speelt tijdens een openingsceremonie van het toernooi. De partijleider van Forum voor Democratie, waar op de 28ste plek op de kandidatenlijst overigens de naam van toernooidirecteur en grootmeester Loek van Wely prijkt, is een groot schaakliefhebber. Hij typeert schaken als magisch. ‘Het is met niets in het leven te vergelijken. Ik ben al mijn hele leven door schaken gebiologeerd.’ Maar hij maakt vooral dankbaar gebruik van de gelegenheid om aan de hand van het schaakspel zijn politieke stokpaardjes nog maar eens onomwonden naar voren te brengen. ‘In het schaakspel word je genadeloos afgerekend op fouten. Zonder excuus. Wegens partijkartel gebeurt dat in Nederland niet. In de politiek word je beloond voor loyaliteit, niet voor kwaliteit’, zegt hij afkeurend. Baudet roemt het vooruitdenken in het schaken en laat in één adem erachteraan volgen: ‘Langetermijndenken is in de politiek volstrekt afwezig.’ Nederland zou volgens Baudet wat dat betreft een voorbeeld moeten nemen aan grote schaaklanden als China en Rusland.

Meer uitstraling

In de zaal een dertigtal gasten, waaronder voormalig burgemeester Sytze Faber, die het schaaktoernooi heeft bedacht om meer uitstaling aan Hoogeveen te geven. Maar ook oud-burgemeester Willem Urlings is erbij, evenals huidig burgemeester Karel Loohuis. Laatstgenoemde moet aan de bak in wat Bert van der Haar, voorzitter van het Hoogeveen Schaaktoernooi, hét klapstuk van deze middag noemt: een match snelschaak. Samen met Van Wely neemt Loohuis, die bekent sinds zijn 15e niet meer te hebben geschaakt, het op tegen Baudet, die wordt bijgestaan door Jorden van Foreest. Zelfs met aanwijzingen van Van Wely blijkt het een lastige klus voor Loohuis. Van Wely probeert het nog met intimiderende taal als: ‘Wij gaan agressiever spelen en slaan wat we kunnen slaan’ om vervolgens te grappen: ‘Er ontstaat paniek bij de tegenstanders’. Het mag niet baten. Baudet was weliswaar ooit jeugdkampioen van Haarlem, maar het is dankzij de serieuze Van Foreest dat na vijf minuten de overwinning wordt binnengehaald.

Corps 64?

Het Hoogeveen Schaaktoernooi is een toernooi van allure, wordt nog maar eens aangehaald door Van der Haar. Hij duikt kort in de geschiedenis en vertelt over het terugtrekken een aantal jaren geleden van de hoofdsponsor. Dat het toernooi toch het hoofd boven water heeft kunnen houden, is te danken aan gemeente, provincie en Corps 32, oftewel bedrijven die het toernooi financieel steunen. ‘Er is sprake van dat wij de naam aanpassen in Corps 64’, loopt Van der Haar op de zaken vooruit. Eerst moet echter de 21e editie van het Hoogeveen Schaaktoernooi maar eens gespeeld worden. Hij programma ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

Kijk voor meer informatie op www.hoogeveenchess.nl

 • ignore touch

  © Boom uitgevers Nieuwsmedia

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.