abonneer nu
dossiers
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Hoogeveen

VVD wil af van 'uurtje-factuurtje' in de zorg

Geplaatst op donderdag 1 februari 2018 13:37
  • Debbie Bruijn-Van den Berg. © Kim Stellingwerf

pinterestmail

Hoogeveen - 'De bekostiging van zorg zal niet meer moeten gaan via een systeem van ‘uurtje-factuurtje’.'

'Het zou moeten gebeuren via resultaat gerichte financiering, waardoor meer focust op kwaliteit en het effect van zorg in plaats van bureaucratische en administratieve handelingen.' Dat laat Debbie Bruijn-Van den Berg weten tijdens een door de VVD georganiseerde zorgconferentie. Bruijn staat op plaats twee van de VVD kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en organiseerde de avond om met zorgorganisaties in gesprek te gaan.

Ambiq, De Zorgzaak, Jeugdbescherming en Jeugdreclassering

Woensdagavond spraken zorgorganisaties zoals Ambiq, De ZorgZaak, Jeugbescherming en Jeugdreclassering met elkaar en deelden zorgervaringen en toekomstvisies uit. Interessant was ook dat Reclassering Nederland aanwezig was, die wil zich de komende jaren meer gaan inzetten in het zorgkader, voordat er justitiële inzet om de hoek komt kijken.

Op de bijeenkomst die werd gehouden in de opleidingslocatie ‘Goede Smaaq’ kwamen twintig deelnemers en belangstellenden af. De Ambiq locatie geeft jongeren de kans zich weer te mengen in de arbeidsmarkt onder de begeleiding. Het is de eerste keer, sinds de zorgtaken in 2015 zijn overgeheveld naar de gemeente, dat de zorgpartijen met elkaar van gedachte wisselden over de kwaliteit van de Hoogeveense zorg.

'Juiste zorg achter de voordeur'

'Ik wil graag weten wat er nodig is, om de juiste zorg achter de juiste voordeur te krijgen in Hoogeveen. Het blijkt dat de kwaliteit van de zorg vooral afhangt van het aantal uren dat de zorgorganisatie levert aan de zorgbehoevende. Ik ben dan ook van mening dat het nu drie jaar na invoering van de nieuwe zorgtaken tijd is voor de gemeente om te gaan innoveren', aldus Debbie Bruijn-Van den Berg.

Effectieve zorg

Belangrijke uitkomst van de avond is dat er steviger ingezet moet worden in het leveren van effectieve zorg en dat het gezinssysteem meer centraal moet komen te staan. Dit is nu volgens Bruijn onvoldoende. Er zou volgens haar een experiment moeten komen waarbij 'uurtje-factuurtje' in de zorg niet meer de standaard is. De aanwezige zorgorganisaties waren het hiermee eens en willen graag in gesprek met de gemeente over de kansen en mogelijkheden in Hoogeveen om zorg meer resultaatgericht in te zetten in overleg met de klant.

Zij spraken tevens uit dat er vertrouwen moet zijn in elkaar en lef om met elkaar de verandering in te zetten. Bruijn: “Het zou een mooie ontwikkeling zijn, omdat de kwaliteit van de zorg in Hoogeveen hiermee de kans krijgt te verbeteren en er een intensievere samenwerking op gang komt tussen zorgaanbieders, gemeente en klant. Dat is een goede zaak waar iedereen baat bij heeft, dit opent deuren naar ontwikkeling en innovatie binnen de zorg die past in 2018”.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.