abonneer nu
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
Hoogeveen

Zeeheldenbuurt eert Henk Otten met Ottens Hofje

Door Leonora de Vries op Tuesday 13 March 2018 17:44
  • © André Weima

pinterestmail

Hoogeveen - Stilletjes kijkt Henk Otten (65) om zich heen. De groep bij het buurtgebouwtje De Kajuit in de Zeeheldenbuurt wordt groter en groter. De Hoogeveense opbouwwerker die met pensioen gaat is door zijn opvolger Gertjan Tuller naar de Trompstraat gelokt.

‘Laat jij me vandaag de Zeeheldenbuurt zien, daar zijn we nog niet geweest.’ Er staat iets te gebeuren, maar wat?

Henk Otten, die al 39 jaar in Hoogeveen werkt, gaat gemist worden. Hij begon ooit als jeugd- en jongerenwerker. Op zijn vouwfiets -hij is al aan zijn vierde bezig- heeft hij Hoogeveen jarenlang doorkruist. Inmiddels is hij opbouwwerker, maar bleef altijd betrokken bij de mensen in de samenleving. Luisteren en creatieve oplossingen zoeken kan hij als geen ander en dat wordt gewaardeerd. Zeker in de Zeeheldenbuurt.

‘Henk Otten heeft sinds 2004 als opbouwwerker van de SWW de bewonerscommissie/initiatiefgroep Zeeheldenbuurt ondersteund’, legt voorzitter Marjan Terpstra van de bewonerscommissie maandagmiddag uit. ‘Hij heeft ons met raad en daad bijgestaan en is voor ons zeer belangrijk geweest.’

Henk wordt meegetroond naar de zijkant van De Kajuit. ‘Jij dacht dat je van ons af was na de laatste vergadering’, plaagt Marjan Henk Otten. ‘Je hebt zo veel gedaan voor ons, daarom willen we je eren. Jij zag het altijd als je werk, maar wij niet. Jouw inzet ging veel verder. Daarom noemen we het gebied rond ons buurthuis het Ottens hofje.’ Henk Otten krijgt een klosje in de handen met daaraan een touw. Zo moet hij het straatnaambordje onthullen.

Straatnaambordje

Zachtjes -Henk praat altijd zachtjes- zegt hij: ‘Jullie laten me toch niet alleen staan?’ En natuurlijk doen zij dat niet. Het merendeel schuift naar voren voor de foto. Als het bord tevoorschijn komt, krabt Henk eens op zijn hoofd. ‘Dank je wel’, stamelt hij. Marjan stapt samen met Trijn Kriekjes weer naar hem toe. ‘Dit hoort er ook bij’, zeggen ze terwijl ze Henk nog een cadeau geven. Het is een certificaat waarop staat dat Henk voor de rest van zijn leven ‘de vruchten kan plukken van zijn inzet’ in de moestuin bij De Kajuit.

Binnen bij de koffie, thee en soesjes mag Henk bekomen van de schrik. Maar pas wanneer hij ook een VVV-bon cadeau heeft gekregen van alle mensen die activiteiten volgen in het buurt-huisje.

Bloembakjes en vissteigers

Marjan neemt even de aandacht bij hem weg en vertelt: ‘Dankzij Henk hebben we een eigen onderkomen gekregen in onze buurt. Ook al is het klein we zijn er heel blij mee. En er worden diverse activiteiten georganiseerd voor de buurt onder andere klaverjassen, de dameshobbyclub, kinderactiviteiten en de koffieochtend. Hij heeft ons ideeën aan de hand gedaan voor diverse projecten die we nagenoeg ook allemaal hebben gerealiseerd. Oké, bijna allemaal, want we stribbelden ook wel eens tegen als Henk wat had bedacht. Maar vaak probeerden we het toch. Zo zijn we hier onder meer een vissteiger, picknickbanken bij de vijver, bloembakken in de buurt rijker. Ook hebben alle bewoners een bloembakje voor aan de muur met een plant gehad, is er kerstverlichting gekomen en vrolijken aan het eind van het jaar kerstbakjes aan de lantaarnpalen de buurt op. Henk is altijd zeer bescheiden, maar achter de schermen voor onze initiatiefgroep onmisbaar. Hij heeft zich ook erg ingespannen dat er een buurtmoestuin en de fruitbomen kwamen en daar werken en genieten de buurtbewoners enorm van.

Kom op!

Trijn Kriekjes valt haar bij. ‘Ik heb persoonlijk ook zo veel van je geleerd Henk. Een heleboel motivatie. Als ik zei: ‘Dat kan ik niet’ of me onzeker voelde, gaf jij me een duwtje. Kom op!’

Henk heeft al die tijd stil zitten luisteren. ‘Als ik het vertrouwen van jullie niet had gekregen, had ik dat niet kunnen doen. Bovendien hebben gebiedsregisseurs Jan Bouwmeester en Wilbert van Houten hier ook veel voor gedaan. Ik heb altijd met veel plezier in deze buurt gewerkt. En ja we hebben samen heel veel dingen bedacht. Weet je dat draaiorgel nog, dat gebruikt werd bij de start van de Smederijen. Dat hadden jullie maar mooi verzonnen. Er werd zelfs bij gedanst.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.