abonneer nu
dossiers
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Hoogeveen

Adoramus bejubelt Schepping

Geplaatst op maandag 16 april 2018 18:47
  • © André Weima

pinterestmail

Hoogeveen - Blijheid en verwachting in De Opgang zaterdag. Mannenkoor Adoramus gaf er, onder leiding van dirigent Cor Ploeg, een voorjaarsconcert. De mannen werden bijgestaan door kinderkoor Cantilena uit Staphorst, ook een koor van Cor Ploeg. Vol vreugde werd gezongen over de Schepping en de Schepper.

Adoramus zette met het openingslied O God van hemel zee en aard de thema-toon. Dit loflied op de Schepper werd beheerst en soms ook met aanzwellende kracht neergezet. De mannen realiseerden zich duidelijk wat ze zongen en Cor Ploeg stuurde dat met zijn indringende lichaamstaal. Andere stukken volgden.

Afwisseling in stemmen

Boeiend was de afwisseling in stemmen. Prachtige samenzangliederen door een bevlogen publiek met de stuwende orgelbegeleiding van Minne Veldman terwijl de vleugel in de handen van Annelien Bekendam sprankelend meezong. Heerlijk hoe deze beide vakmensen ook alle koorzang begeleidden, soms samen, soms apart, steeds met een klankkleur die de zangers inspireerden.

Daarna kwam het kinderkoor. Kinderstemmen hebben zo hun eigen klankkleur. Zij zongen onder andere Zingt de Here een nieuw lied. Frisse heldere klanken ruisten door de kerkzaal.

Vervolgens weer een ander klankenpallet: Annemarie Beens beroerde haar harp met Annelien Bekendam als begeleidster op de vleugel. In een doodstille kerkzaal even geen zangstemmen maar verstilde schoonheid van klanken alleen, boeiend snarenspel in samenspel.

Krachtig verhaal in klanktaal

Het concert was een krachtig verhaal in klanktaal, goed te volgen omdat de solisten op de schermen te zien waren en alle koorteksten ook getoond werden. Daardoor was de boodschap naast hoorbaar ook leesbaar. Ook de afsluiting was indrukwekkend: met elkaar werd gezongen U zij de glorie, een uitbarsting van gedeelde vreugde. Bijzonder mooi was ook dat na de sluiting Adoramus de aanwezigen huiswaarts zond met hun slotnummer De Here zeegne u en behoede u.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.