abonneer nu
dossiers
Lees hier alle nieuwtjes over het internationale Hoogeveen Schaaktoernooi.
Krijgt Assen of Hoogeveen de nieuwe kunstijsbaan in Drenthe? In dit doss...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverh...
Hoogeveen

Verloskundigen Hoogeveen maken zich ernstig zorgen

Geplaatst op zondag 13 mei 2018 16:28
  • De Bethesda-locatie in Hoogeveen van Treant Zorggroep. © Treant Zorggroep

pinterestmail

Hoogeveen - De verloskundigen uit de regio Hoogeveen luiden de noodklok. Mogelijk sluit de afdeling Verloskunde van het Bethesda Ziekenhuis haar deuren. De Raad van Bestuur van Zorggroep Treant maakt komende dinsadag haar voorgenomen besluit bekend.

Sluiting heeft als gevolg dat niemand meer in ziekenhuislocatie Bethesda kan bevallen, zo stellen de verloskundingen. 'De kinderafdeling wordt dan ook gesloten. Bij problemen tijdens de zwangerschap of bevalling zal uitgeweken moeten worden naar Assen, Zwolle, Hardenberg of Emmen.

De aanrijtijden zijn dan lang, rond 25-35 minuten. Sinds de sluiting van de verloskunde en kinderafdeling in Meppel zijn de aanrijtijden in Zuidwest-Drenthe al sterk verlengd. Door een tekort aan kinderartsen in de regio vinden sinds december 2017 in het Scheper Ziekenhuis in Emmen geen bevallingen meer plaats. Het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen vangt het merendeel van de bevallingen op.'

Alternatief plan

Op dit moment dreigt sluiting van één of zelfs twee afdelingen acute verloskunde en kinderafdelingen binnen Ziekenhuisgroep Treant. Treant bestaat sinds enkele jaren uit een fusie van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. 'De vakgroep gynaecologen en klinisch verloskundigen en alle eerstelijns verloskundigen werkzaam in de regio Zuidoost-Drenthe zijn unaniem van mening dat de verloskunde en kinderafdeling van Bethesda Hoogeveen en Scheper Emmen open moeten blijven.

Er wordt gekeken naar een alternatief plan waarbij er in Hoogeveen tijdelijk minder kinderartsen nodig zijn. 'Eigenlijk een beperkte kinderafdeling. Hierbij kan wel de juiste zorg worden gegeven voor de acute opvang van de baby na de bevalling. Als er op termijn meer kinderartsen beschikbaar zijn kan de kinderafdeling weer in de normale setting worden teruggebracht.'

In Hoogeveen werken de verloskundigen al jaren nauw samen met gynaecologen, kinderartsen, kraamzorgorganisaties en Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Dit maakt dat er een goed netwerk is opgebouwd om zwangeren met bijvoorbeeld financiële problemen en huisvestingsproblemen, laaggeletterdheid, een slecht sociaal netwerk, tienermoeders of statushouders te begeleiden. Deze goede samenwerking zal dan grotendeels komen te vervallen, met alle gevolgen van dien. Juist bij deze grote groep kwetsbare zwangeren in Hoogeveen is acute verloskundige zorg van levensbelang!

De verloskundigen roepen zorgverzekeraar Achmea op haar verantwoordelijkheid te nemen. 'Er moet worden gezorgd dat de acute verloskunde in Hoogeveen niet alleen nu maar óók in de toekomst veilig, bereikbaar, betaalbaar en van kwaliteit blijft. Wij zijn ervan overtuigd dat de Raad van Bestuur in alle wijsheid zal besluiten om de acute verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen te behouden. Gezien de argumenten die zij kenbaar hebben gemaakt aan de Raad van Bestuur kan dit de enige juiste keuze zijn.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
REACTIES (3) Plaats een reactiereacties
profielfoto
13 Mei 2018 18:18
. Emmertje.
Treant is goed bezig. Als het personeel niet weggereorganiseerd wordt, loopt het vanzelf wel weg. Geen fijn bedrijf om bij te werken.
profielfoto
13 Mei 2018 20:05
bor de wolf
zo zijn ze weer bezig in hoogeveen met onderbuikgevoelens versterken?
ze mogen blij zijn met meppel, assen, emmen en hardenberg vlakbij dat ze überhaupt nog een ziekenhuis hebben.
profielfoto
14 Mei 2018 20:27
sph sph
Tijd om de zorgpremie te koppelen te koppelen aan de kwaliteit van het ziekenhuis in je district. Wat een zooitje maken ze ervan
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.