abonneer nu
dossiers
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Hoogeveen

Brede steun voor nieuw college

Geplaatst op Monday 14 May 2018 21:25
  • © André Weima

  • © André Weima

pinterestmail

Hoogeveen – Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen kan met een gerust hart aan de slag. Er waren maandagavond tijdens een extra gemeenteraadvergadering veel lovende woorden over het nieuwe collegeakkoord. Slechts twee partijen, PvdA en D66, samen goed voor 4 zetels, plaatsen overwegend kritische kanttekeningen.

Er waren twee raadsleden die tijdens een anonieme stemming tegen de benoeming van de wethouders stemden.

'Dit was gewoon oude politiek'

Het meest kritische was Peter Scheffers van D66. ‘Bij de vorming van dit college is een enorme kans gemist. Een kans om de bevolking en alle maatschappelijk organisaties bij het nieuwe collegeakkoord te betrekken. Wat ons betreft is dit gewoon oude politiek.’ Scheffers had ook een aantal inhoudelijke punten. Dit college wil dat elk kind de basisschool verlaat met een zwemdiploma. Wij vinden het jammer dat dit college niet zegt dat elk kind geletterd de basisschool moet verlaten. Hoogeveen heeft een groot probleem met laaggeletterdheid. In het huidige tempo duurt het honderd jaar voordat we laaggeletterdheid hebben opgelost in Hoogeveen.’

Inge Oosting van de PvdA vond dat het armoedebeleid in het nieuwe college te kort schiet. ‘Dit college wil de kindvriendelijkste gemeente van Nederland worden, maar je kan je jezelf helemaal niet kindvriendelijk noemen wanneer er nog  kinderen in armoede opgroeien.’ Ook SP en GroenLinks vonden het armoedebeleid van het nieuwe college aan de magere kant.

Concrete doelstellingen komen nog

Catherina van Hien van de GroenLinks vroeg zich af waarom er geen concreet meetbare doelen in het collegeprogramma waren opgenomen. Scheffers had hier ook een opmerking over gemaakt. Volgens wethouder en informateur Jan Steenbergen is ervoor gekozen om een akkoord op hoofdlijnen te maken en tijdens de uitwerking van de plannen samen met de raad concrete doelen te stellen.

Steenbergen was blij met de brede steun vanuit de raad. Met namen de positieve woorden van de SP en de VVD vielen op. Debbie Bruijn (VVD): ‘Er ligt een mooi collegeprogramma. Het had van ons natuurlijk nog liberaler gemogen, maar wij vinden aardig wat liberaal beleid in dit akkoord.’ Jutta van den Oord (SP): ‘Wij hopen op een succesvolle samenwerking met dit college en hebben waardering voor de koers die de partijen hebben ingeslagen.’

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.