abonneer nu
dossiers
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Hoogeveen

Helden redden leven inwoner Fluitenberg

Geplaatst op dinsdag 12 juni 2018 17:24
  • Marco de Graaf, tweede van links, met burgemeester Anno Wietze Hiemstra en zijn twee redders. © Douwe Schudde

pinterestmail

Appingedam - Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam reikte dinsdag twee bronzen medailles van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan taxichauffeur Jan Broersma (61) uit Roodeschool en verpleegkundige Jeroen Steenkist (24) uit Groningen.

Door hun kordate optreden 18 augustus vorig jaar redden ze het leven van Marco de Graaf (20) uit Fluitenberg. De toen 19-jarige Marco de Graaf maaide in een trekker de berm naast de N33 ter hoogte van Appingedam. De trekker gleed weg en belandde op de kop. De Graaf werd uit het voertuig geslingerd en viel ernstig gewond bewusteloos in het water.

Helden zagen het gebeuren

Jan Broersma reed over de N33 en zag het allemaal gebeuren. Ook Jeroen Steenkist reed met zijn vriendin net voorbij. Steenkist en Broersma stopten en renden naar de plaats van het ongeval. De taxichauffeur sprong in het water en bracht het slachtoffer naar de kant. Jeroen Steenkist haalde beide mannen vervolgens op het droge en verleende eerste hulp, in afwachting van de ambulance.

Burgemeester prijst actie

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is vol lof over de handelwijze: ‘Met gevaar voor eigen leven zijn ze meteen tot actie over gegaan en dat heeft het leven gered van het slachtoffer. Daar ben ik beide mannen zeer erkentelijk voor.’ De twee medailles en oorkondes worden uitgereikt in het bijzijn van Marco en zijn familie. Marco maakt het goed. Ook is er een vertegenwoordiger van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen aanwezig. De organisatie wil zo veel mogelijk verdrinkingsdoden voorkomen. Dat doet de maatschappij door voorlichting te geven over redden en reanimeren van drenkelingen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.