abonneer nu
dossiers
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Willeke Dost verdween 26 jaar geleden. In al die jaren is er door politi...
Hoogeveen

Vlam slaat in de pan tijdens brandweerscholendag

Geplaatst op dinsdag 12 juni 2018 18:17
  • 0

  • 0

  • 0

  • 0

  • Spelen met water vinden alle kinderen leuk. Het blussen van brandjes was dan ook populair. © André Weima

  • 0

  • 0

  • 0

pinterestmail

Hoogeveen - Wat doe je als de vlam in de pan slaat? Hoe vlucht je uit een ruimte vol rook? Hoe blus je een brand in een afvalcontainer? Scholieren uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van maar liefst dertien basisscholen uit de gemeente Hoogeveen weten sinds vandaag het antwoord.

Dit dankzij de brandweerscholendag, die eens in de vier jaar wordt gehouden. Vandaag was het weer zover. De kinderen keken hun ogen uit en vonden het maar wat spannend.

Het is een indrukwekkend gezicht. Het parkeerterrein voor Het Activum staat bomvol met materieel van de brandweer: een hoogwerker, een hulpverleningsvoertuig, een tankwagen, twee tankautospuiten, een waterwagen, voorlichtingscontainers en heel veel meer.

Dat allemaal in het kader van de brandweerscholendag. Tussen al het materieel door lopen groepjes kinderen, die het ogen uitkijken.

Steekvlam

Plots slaat een enorme steekvlam hoog de lucht in. De hitte is op enkele meters afstand nog voelbaar. Enkele kinderen slaken een gil. Ze staan gelukkig op veilige afstand, want het betreft een demonstratie en dus is alles keurig afgezet met een lint. ‘Hier zie je wat je niet moet doen wanneer de vlam in de pan slaat. Gaat het om vet, blus dan nooit met water’, drukt een van de vrijwilligsters de scholieren op het hart. Die boodschap blijft wel hangen. ‘Dat was cool!’, reageert een jongetje opgetogen.

De brandweerscholendag wordt eens in de vier jaar houdt. Voorheen was het Mauritsplein, nabij de brandweerkazerne, het decor van deze dag, wat het nog spannender maakte. Met alle bouwontwikkelingen echter is die locatie niet meer geschikt daarvoor en dus is uitgeweken naar de Sportveldenweg, waar dinsdag meer dan 800 leerlingen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 van in totaal dertien basisscholen te gast zijn. De brandweerscholendag is mede mogelijk dankzij 50 tot 60 vrijwilligers die vandaag laten zien wat hun werk allemaal inhoudt.

‘Er is heel veel vraag van scholen naar demonstraties en voorlichting door de brandweer. Dat kost zoveel tijd, dat wij hebben gezegd: wij verzorgen eens in de vier jaar de brandweerscholendag’, legt Ellard Roersma, officier van de dienst van de brandweer Hoogeveen, uit. ‘Op deze manier hopen wij kinderen enthousiast te maken voor het brandweervak, want de jeugd heeft nog altijd de toekomst. Ja, velen zijn enthousiast. Nu moeten we dat proberen vast te houden’, ziet ook Roersma de uitdaging. Maar de dag heeft nog een belangrijk doel: voorlichting geven. ‘Wij vertellen bijvoorbeeld wat je moet doen wanneer er sprake is van rookontwikkeling thuis of wanneer de vlam in de pan slaat.’

Heel wat kinderen tonen zich dapper en werken maar wat graag mee aan de verschillende demonstraties. Ook de tot huiskamer omgebouwde container, die in een mum van tijd vol staat met rook, oefenrook gelukkig, blijkt populair. De vraag die ze vooraf krijgen: hoe vlucht je uit een ruimte vol rook? De kinderen zien eenmaal binnen al snel geen hand voor ogen meer en krijgen ondertussen aanwijzingen van een brandweerman. ‘Je moet op je knieën naar buiten kruipen’, weet een van de kinderen na afloop. Ze heeft goed opgelet en legt uit: ‘Rook gaat naar boven.’

Juf Klaasje Brakke van de Eben Haëzerschool uit Hollandscheveld zit in een zojuist gecrashte auto. Brandweerlieden proberen haar uit haar benarde positie te bevrijden. Er komt zwaar knipmaterieel aan te pas. ‘O, dat vind ik zielig voor de auto’, reageert een meisje, zich verder totaal niet druk makend om haar juf. De brandweerman glimlacht en antwoordt: ‘Nee joh, een auto voelt toch niets’. Met uiterste precisie wordt de deur opengebroken, waarna juf Klaasje er heelhuids uit kan kruipen. Even verderop mogen de scholieren zelf aan de slag met enorme knipscharen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. De apparaten zijn zo zwaar, dat die voor hen alleen niet te tillen zijn. Met hulp van een brandweerman, lukt het alsnog. Ook de 12-jarige Miriam van Huizen uit Hoogeveen. Uitgedost met een helm op haar hoofd en een veiligheidsbril op haar neus, gaat ze vakkundig te werk. De smile op haar gezicht spreekt na afloop boekdelen.

Jeugdbrandweer

Ook de jeugdbrandweer is aanwezig. De jonge vrijwilligers hebben een dankbare taak vandaag, want ze mogen helpen bij een van de favoriete onderdelen: spuiten met water. Nepbrandjes, in een huis en in een afvalcontainer, moeten worden geblust. Lennard Klok (15), die sinds zo’n vier jaar bij de jeugdbrandweer zit, helpt met plezier daarbij. ‘Het is hartstikke leuk om te doen’, vertelt hij. Zelf was hij vroeger ook altijd dol op spelen met water. ‘Toen ik eens een brandweerauto zag, wilde ik meer ervan weten. Ik ben toen gaan kijken wat de jeugdbrandweer inhoudt. Ja, toen was ik verkocht. Als het mogelijk is, wil ik hier graag in verder.’ De volgende groep komt eraan en dus is Lennards hulp weer nodig. Tristan Vriezinga (10) van ’t Rasholt in Hoogeveen kan er geen genoeg van krijgen. ‘Ik vind dit het leukst van alles. Ik heb al twee keer een vuurtje geblust. Eigenlijk mag je dit maar één keer doen, maar ik ben stiekem nog een keer gegaan’, verklapt hij met een ondeugend gezicht. ‘De rookruimte vond ik ook leuk, maar ik was best een beetje benauwd, ondanks dat het testrook was.’ Hij hoopt ook nog in de hoogwerker te mogen, maar helaas blijkt dat niet toegestaan.

Een van de vrijwilligers die vandaag actief is, is Peter Rutgers (38) uit Hoogeveen. Hij is nu bijna zes jaar als vrijwilliger betrokken bij de brandweer Hoogeveen. ‘Ik werk bij de Veiligheidsregio, waar ik me vooral bezighoudt met risicobeheersing. Dan is de stap naar de brandweer natuurlijk klein.’ Hij geeft toe dat het werk soms heftig kan zijn, vooral wanneer er slachtoffers bij betrokken zijn. ‘Tijdens je werk ben je daar vaak niet eens zo mee bezig. Dan ben je vooral heel geconcentreerd aan het werk.’ Rutgers geeft aan het leuk te vinden om jongeren te vertellen over zijn werk. ‘Dit soort dagen zijn heel positief, zowel voor de kinderen als voor ons. De kinderen steken er veel van op en vertellen dat thuis weer aan hun ouders. Zo bereiken we best veel mensen met onze boodschap. En dat is precies waar we het voor doen.’

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.