abonneer nu
dossiers
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
Krijgt Assen of Hoogeveen de nieuwe kunstijsbaan in Drenthe? In dit doss...
In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverh...
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
Hoogeveen

Boerenzwaluwen in het Sterrenpark hebben extra huisvesting

Geplaatst op woensdag 13 juni 2018 11:55
  • 0

  • 0

  • 0

  • 0

  • 0

  • 0

  • Jurre en Kian plaaatsen een nestkast. © Henk Derks

  • 0

pinterestmail

Hoogeveen - Boerenzwaluw, huiszwaluw en gierzwaluw. De kinderen die de naschoolse ‘lessen’ over deze luchtacrobaten hebben gevolgd bij Jong Krakeel kunnen feilloos benoemen welke zwaluwen over de vijver in het Sterrenpark scheren. Voor de huiszwaluw is er al een goed bewoonde til. De boerenzwaluw heeft sinds maandag extra huisvestingsmogelijkheden in het park.

Met een boot gaan de kinderen, samen met projectleider Henk Derks het water op. Want het plaatsen van de zelfgetimmerde nestkastjes gebeurt op een plek woor zij niet zomaar kunnen komen. Onder de balkonnen van de ‘rode huizen’ aan De Kroon.

Rubberboot

Over het water van de vijver jagen tal van libelles en zwaluwen en de zon doet het water glinsteren. Totdat de rubberboot het water in plonst. Na voorbereidende lessen met het vogelboek en verrekijker aan de waterkant en het zelf timmeren van een speciale nestkast voor de boerenzwaluw is het maandagmiddag zover. De kastjes worden geplaatst. In overleg met de bewoners van de ‘rode huizen’ aan De Kroon in Krakeel komen ze onder de balkons die uitsteken boven het water. Een ideale plek voor deze vogels die er her en der al een nestje hebben gebouwd.

Onder de fietsbrug door

Kian, Koen, Jurre, Zinna, Ellis, Pak en Sem van obs Apollo en cbs De Morgenster zijn er allemaal klaar voor. Twee aan twee gaan de kinderen samen met projectleider Henk Derks het water op. Hij is in Hoogeveen dé beschermheer van de zwaluw. ‘Pas op voor je hoofd!’, roepen de kinderen naar Henk, wanneer hij de fietsbrug nadert. Henk gaat achterover op de rand van de boot liggen. Uitgebreid wordt onder de brug gezocht naar nesten of sporen daarvan voordat koers gezet wordt naar de balkons.

De andere kinderen wachten met begeleidster Tamara Krikken op het bruggetje.

Gevorkte staart

‘Kijk dat is een boerenzwaluw’, zegt de blonde Ellis. Stuk voor stuk worden de snel voorbij vliegende vogels benoemd. Ook Jurre’s zwaluwkennis is goed. ‘Ik zie dat aan hoe de zwaluw vliegt en hij heeft een lange gevorkte staart’, legt hij uit. ‘De huiszwaluw heeft een witte vlek op zijn achterlijf en die heeft deze niet.’ De vogels zijn wat ongerust, want een boot in hun territorium, dat komt niet vaak voor.

Het bevestigen van de eerste vogelhuisjes duurt even, maar daarna hebben Henk en de kinderen de slag te pakken. Met kit worden de nestkastjes in de metalen H-profielen onder de balkons geplakt. ‘Zwaluwen zijn hele nuttige dieren’, weet Tamara. Ze eten heel veel vliegen. ‘Van wel 300 vliegjes maken ze een balletje in hun keel’, vult Kian aan. ‘En dat doen ze wel zo’n twintig keer keer per dag.’

Wiebelende boot

Ellis vindt de boottocht vooraf wat griezelig. Ooit werd ze in de overtocht naar Schiermonnikoog zeeziek. Het tochtje in de rubberboot viel haar mee. ‘Ik was helemaal niet misselijk’, zegt ze opgelucht. ‘Maar dat varen was best lastig’, zegt haar vriendin Zinna. ‘Dat bootje wiebelde best wel.’ Jurre is de geluksvogel maandag. Hij mag voor een tweede keer mee de boot in om samen met Pak een nestkastje op te hangen. Ze maken een langere roeitocht, tot achter de huizenrij om het laatste kastje op te hangen.

Het boerenzwaluwproject is gekopieerd van een project van Landschapsbeheer Drenthe. ‘Het past zo goed hier in Krakeel.’ De Hoogeveense zwaluwen in het Sterrenpark hebben er in ieder geval zeven ambassadeurs bij. Kian, Koen, Jurre, Zinna, Ellis, Pak en Sem krijgen binnenkort hun oorkonde.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.