abonneer nu
dossiers
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
Het centrum staat 29 april voor de derde keer in het teken van Modestad ...
Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Couran...
Hoogeveen

Bouw Kloosterstaete voor wonen met zorg vordert gestaag

Geplaatst op woensdag 11 juli 2018 12:36
  • Aliene Haar op de bouwplaats. © Kim Stellingwerf

pinterestmail

Hoogeveen - De bouw van een bijzonder complex is in volle gang: Kloosterstaete. Een locatie voor geclusterd wonen, oftewel appartementen met 24-uurs zorg onder één dak.

Een plek waar het draait om veilig, comfortabel en prettig wonen én waar technische toepassingen een voorname rol gaan spelen. Aliene Haar van De ZorgZaak gelooft heilig in het concept. ‘Wij willen ouderen hier in hun kracht zetten, want dan zie je dat zij nog zoveel mogelijkheden hebben.’

Keurig op schema

De bouw van Kloosterstaete, pal achter Het Klooster aan de Brinkstraat 5, vordert gestaag. De werkzaamheden zijn na de winter gestart en liggen keurig op schema. De contouren van het pand zijn al duidelijk zichtbaar. Bouwvakkers werken, ondanks het zomerse weer, onverstoorbaar door. In januari/februari moet het complex klaar zijn. Aliene Haar heeft er alle vertrouwen in dat die deadline wordt gehaald. Ze vertelt vol enthousiasme over het initiatief, dat vanuit haar thuiszorgorganisatie is ontstaan.

Balletje gaan rollen

‘We zijn in 2013 in Veenoord gestart met geclusterd wonen, wat betekent dat je er tot het einde kunt blijven wonen’, steekt Aliene van wal. Het project was zo succesvol dat er twee jaar geleden in Slagharen een vervolg aan werd gegeven. In 2016 opende vervolgens in Hoogeveen Het Klooster de deuren, waarin tal van instanties die met zorg en welzijn te maken hebben onderdak hebben gevonden. Achter Het Klooster lag een braakliggend terrein, waar Aliene en haar man Ruud Slot wel ideeën voor hadden. Op het moment dat zij werden benaderd door investeerders is het balletje gaan rollen.

‘Er is in Nederland veel vraag naar geclusterde woonvormen. Het grote voordeel van deze specifieke locatie is dat Het Klooster er pal naast ligt, met daarin onder andere een huisarts, fysiotherapeut, apotheek en veel meer, zoals zelfs een brasserie. Het is dankzij Het Klooster heel makkelijk om verbindingen te leggen. Wij gaan ook in gesprek met de toekomstige bewoners en hun familie om te kijken waar nog behoefte aan is. Denk aan projecten over gezonde voeding of bewegen, want we willen mensen fit en gezond houden. Dat zorgt ervoor dat ze blijer zijn en zelf de regie kunnen houden.’

Gastvrijheid en service

Het complex bestaat uit 36 appartementen, die 50 vierkante meter beslaan en naast een woon- en slaapkamer een eigen keukenblok en balkon hebben. Daarnaast komt er een gezamenlijke woonkamer, een groepsruimte voor activiteiten als samen koken en een gedeelde tuin. Er wordt hoog ingezet op gastvrijheid en service, maar ook op ict. Elk appartement wordt uitgerust met technische toepassingen. In het Beleefhuis, eveneens gevestigd in Het Klooster, zijn alle mogelijkheden te zien. ‘Het zorgt niet alleen voor extra comfort, maar ook voor een gevoel van veiligheid. Niet voor niets zie je op de opleidingen steeds meer aandacht voor de combinatie zorg en ict. Er is tegenwoordig zo ontzettend veel mogelijk op dat gebied. Denk bijvoorbeeld aan apps die het de familie mogelijk maken om mee te kijken. Aan de hand van een tablet kunnen ouderen straks precies aangeven wat ze willen.’

Eenzaamheid

Aliene benadrukt: ‘Het moet bovenal een prettige, comfortabele, servicegerichte woonomgeving zijn. Gezelligheid is belangrijk, onder meer om eenzaamheid tegen te gaan. Want vergis je niet, eenzaamheid komt ook in Hoogeveen veel voor.’ De huurprijs bedraagt 674 euro per maand, naast de servicekosten, die nog niet bekend zijn. Afhankelijk van het inkomen is huursubsidie mogelijk. Toekomstige bewoners moeten een zorgindicatie hebben.

Daarnaast wordt in Kloosterstaete eerstelijnszorg aangeboden voor mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog niet zelfstandig thuis kunnen verblijven. Dit pakt De ZorgZaak op in samenwerking met huisartsen.

Divers team

In Kloosterstaete komt een divers team te werken dat 24-uurs zorg levert. Het gaat in totaal om 20 tot 25 personen. Na de zomer wordt gestart met de werving van de medewerkers.

Zodra zich genoeg belangstellenden voor de appartementen hebben gemeld, wordt een informatieavond gehouden in Het Klooster. Inmiddels is een student van het Alfa-college, die in de prijzen is gevallen met een tiny house-project, bezig met het bouwen van een maquette van het complex.

Voor meer informatie: tel. 0528-728443 of bezoek Het Klooster.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.