abonneer nu
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Hoogeveen

Vierde Pulledag is minder warm én drukker

Geplaatst op donderdag 9 augustus 2018 16:59
 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • 0

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • Genieten tijdens de Pulledag. © André Weima

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • Kinderrommelmarkt tijdens de Pulledag. © André Weima

 • 0 © André Weima

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

 • Pulledag met thema Europa. © André Weima

pinterestmail

Hoogeveen - De vierde Pulledag zit erop. Een dag die een flink aangenamere temperatuur had dan de drie voorgaande, waardoor er heel wat meer bezoekers naar het centrum van Hoogeveen kwamen. Met name ’s morgens was het een drukte van belang.

‘De eerste die nu zegt dat het slecht weer is, ga ik slaan’, reageert een moeder quasi boos tegen haar kinderen wanneer het voorzichtig begint te regenen. Na drie bloedhete Pulledagen, is het vandaag heel wat beter vertoeven in Hoogeveen. Rond 13.00 uur vallen de eerste voorzichtige regendruppels, pas later op de middag gevolgd door een stevige bui die gepaard gaat met onweer, zoals voorspeld.

MEER OVER DIT ONDERWERP

Europese sfeer

Deze vierde Pulledag heeft als thema Europa. Het centrum ademt weliswaar geen Europese sfeer, op wat acts na, maar de bezoekers lijken zich er niet druk om te maken. ‘De Pulledagen zijn altijd weer leuk. Ik heb er dit jaar nog geen een overgeslagen’, zegt oma Trijntje Koster uit Hoogeveen enthousiast. Haar kleinkinderen Niek (6) en Valentijn Groep (3) uit Lunteren zijn er vandaag zelfs speciaal voor naar Hoogeveen gekomen. Samen met hun neefje Julian en nichtje Lente Hol (6) uit Nieuweroord hebben ze op de kinderrommelmarkt gestaan. ‘De vorige keren was het veel te warm, maar vandaag was het perfect, dus moest het er nu van komen’, vertelt oma. Ze hebben heel wat speelgoed, kleren, herfstversiering en knuffels verkocht, maar toen ze op de telefoon zagen dat het zou gaan regenen hebben ze snel alles ingepakt. Precies op tijd. ‘We hebben best veel verdiend’, zegt Niek apetrots terwijl hij aan zijn portemonnee rammelt. De exacte opbrengst weet hij nog niet, het geld wordt vanavond nauwkeurig geteld. Wat ze ervoor gaan kopen? Julian: ‘Spelletjes voor de computer.’ Lente heeft de opbrengst zelfs al uitgegeven. Blij laat ze haar pop ‘met lang blond haar’ zien.

‘Brede straten zijn fijn’

Op het terras voor Bakker Bart zorgt een accordeonist voor Franse sferen. Hoewel Franse sferen? Hij speelt ‘Geef mij maar Amsterdam’ van Johnny Jordaan. Mensen op het terras zingen uitbundig mee. Rinus en Joke Onderstal uit Alphen aan den Rijn genieten van een broodje. Ze zitten samen met hun dochter, schoonzoon en kleinkinderen op de camping in Amen en werden getipt over de Pulledag. ‘Wij zijn hier voor het eerst, maar ik vind het heel leuk. Wat ik fijn vind aan Hoogeveen zijn de brede straten. Vooral met een rommelmarkt is dat prettig, dan kun je nog normaal vooruitkomen’, vindt Joke. Ze waardeert bovendien het gevarieerde aanbod en het feit dat zowel jong als oud naar de Pulledag komt.

Franse politieman

Hier en daar duikt de Franse politieagent Jean Darm op, een creatie vertolkt door Hans van Gils. Van Gils is sedert 1987 beroepsentertainer. Als autodidact leerde hij het ‘entertainen’ van huis uit omdat hij meehielp in het café van zijn ouders. Heel wat bezoekers van de Pulledag kijken eerst wat vreemd op, maar moeten uiteindelijk toch om Jean Darm lachen, wat charmant is hij in ieder geval.

‘Elk land jongleert anders’

Op het Cascadepodium is clown Okidoki begonnen aan zijn act. Vandaag is hij vooral jongleur. ‘Ik heb als jongleur heeft Europa doorgereisd’, vertelt hij, waarmee de link met het thema duidelijk wordt. ‘En elk land jongleert op zijn eigen manier’, weet hij. De entertainer toont met natuurlijk veel humor de Franse slag, het Duitse ‘haast machinale’ en de Oost-Europese wijze, al slingerend. Hij gooit met diabolo’s, balletjes en zelfs messen en vangt ze net zo gemakkelijk weer op, alsof het niets is. Het publiek reageert in eerste instantie tam, maar Okidoki heeft overduidelijk vaker met dat bijltje gehakt. ‘Meestal beginnen mensen dan spontaan te klappen’, laat hij weten. De toeschouwers begrijpen de hint. Eerst krijgt hij nog voorzichtig applaus, maar dat wordt al snel harder. De lucht wordt ondertussen steeds donkerder en Okidoki zet de vaart erin. Wanneer de regen echt losbarst, duiken de meeste mensen weg. De vierde, geslaagde Pulledag komt daarmee ietwat vroeg ten einde.

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.