abonneer nu
dossiers
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverh...
Hoogeveen

Willem en Betty Venema zijn na 60 jaar nog dol op elkaar

Geplaatst op donderdag 8 november 2018 16:43
  • Na al die jaren zijn ze nog altijd dolgelukkig met elkaar. © André Weima

pinterestmail

Hoogeveen - Willem en Betty Venema-Zuur vierden woensdag het heuglijke feit dat zij 60 jaar geleden elkaar het ja-woord hebben gegeven.

De nu 82-jarige Willem is geboren in 1936 in de gemeente Vlagtwedde en komt uit een gezin met vier zussen. Willem was de middelste van de vijf. Betty Venema-Zuur, een 6 november 81 geworden) is geboren in de gemeente Kolham en is de oudste van twee zussen.

‘De ware’

Willem en Betty hebben elkaar ontmoet via de jeugd van de Baptistenkerk, waar de vonk oversloeg. Ze wisten al snel dat ze ‘de ware’ voor elkaar waren en op respectievelijk 22- en 21-jarige leeftijd stapten ze in 1958 in het huwelijksbootje. Het kersverse echtpaar ging wonen in Foxhol, een klein dorpje bij Hoogezand. Ze werden verblijd met drie kinderen: dochter Petrea, zoon Wim en dochter Bernette. In 1970 verhuisden ze naar Hoogezand-Sappemeer.

Willem werkte als vertegenwoordiger en was veel op pad. Betty werkte eerder als gezinsverzorgster, maar dat stopte toen ze met hun eigen gezinnetje begonnen. Betty werd echter zeer actief in de wereld van de EHBO en ging daarin lesgeven op scholen en bedrijven. De kinderen moesten het daardoor regelmatig ‘ontgelden’, omdat moederlief mitella, voetverbanden, stabiele zijligging et cetera moest oefenen.

Groot rayon

Willem had door zijn werk bij het Amerikaanse bedrijf 3M een groot rayon. Ze wilden iets centraler in zijn werkgebied wonen. Het werd de wijk Krakeel in Hoogeveen. In 1976 verhuisde het gezin. In 2005 verruilden ze de grote gezinswoning voor een leuke, kleinere stek in het centrum van Hoogeveen waar ze met veel plezier wonen en fijn contact hebben met de buren.

Betty gaat sinds een aantal jaren elke twee maanden gezellig met de trein op stap met haar zus en bezoeken dan een stad in Nederland. Veel van de stad zien ze niet, ze duiken wel allerlei restaurantjes in voor koffie, lunch, thee en lekker eten.

Humor

Willem is verzot op puzzelen en is regelmatig achter de computer te vinden. Betty leest graag een boek en verzorgt hun tuin. Willem houdt van een geintje en Betty trapt er na al die jaren nog steeds regelmatig in. De humor die ze delen zorgt regelmatig voor grote lachsalvo’s van beiden.

Willem en Betty waren vanaf jongs af aan al actief in de Baptistenkerk. Ze hielpen op zondagsschool, meisjesclub en Willem was een tijd ouderling. Nog steeds zijn ze vaak in de ‘Betheld’ te vinden. Het geloof maakt een belangrijk deel uit van hun leven. Het maakt hun blij en dankbaar en bracht rust en troost in moeilijke tijden die ook hun gezin niet voorbij zijn gegaan. In 2002 verloren ze hun oudste dochter Petrea, en dat is nog steeds een groot gemis. Maar hun schoonzoon kreeg een nieuwe liefde en ze sloten hun nieuwe schoondochter al snel in hun hart.

Gezondheid

Gezondheid is een groot goed, met name vanaf eind 2001, toen de oudste dochter al ernstig ziek was, kreeg Willem voor de eerste keer een groot hartinfarct. In 2009 volgde een tweede klapper, in 2017 zelfs een buikaneurysma, die hij wonder boven wonder heeft overleefd, en dit jaar nog in mei werd een galblaasoperatie hem bijna fataal. Maar, het is een ‘oude taaie’ zoals in de familie wordt gezegd, met dank bovenal natuurlijk aan de kennis, kunde en zorg van de medici.

Naast de liefde voor hun eigen kinderen, zijn ze de trotse opa en oma van vier kleinkinderen. Twee daarvan zijn inmiddels getrouwd, en de oudste kleindochter (dochter van Petrea) bezorgde hen de status van overgrootopa en – oma. Die twee kleintjes, Aafke (bijna 3) en Hilde (1), brengen hen ontzettend veel levensvreugde en ze hopen nog lang van elkaar en al hun dierbaren te mogen genieten.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.