abonneer nu
dossiers
De Hoofdstraat in Hoogeveen wordt de komende tijd aangepakt. Lees in dit...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Couran...
De Cascaderun is de jaarlijkse hardloopwedstrijd in Hoogeveen.
Hoogeveen

Drentse ziekenhuizen bungelen onderaan in categorie streekziekenhuis

Geplaatst op vrijdag 9 november 2018 09:19
  • Isala Diaconessenhuis Meppel. © Eigen foto

  • Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen. © Aangeleverde foto

  • © Daan Prest

pinterestmail

Hoogeveen / Meppel - Het Isala Diaconessenhuis in Meppel bezet de 41e positie in de jaarlijkse Ziekenhuis top 100 van het Algemeen Dagblad (AD). Het Meppeler hospitaal behaalde in de categorie algemeen- of streekziekenhuis een eindscore van 57.82%

De landelijke krant beoordeelde voor de vijftiende keer alle Nederlandse ziekenhuizen. Het Isala ziekenhuis in Zwolle staat op positie 15 in de categorie topklinisch ziekenhuis met een eindscore van 63.84%.

Treant

Onderaan de lijst van streekziekenhuizen valt de Treant Zorggroep op. De ziekenhuizen in Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen bezetten de laatste drie plaatsen en laten veel punten liggen bij de controle van medicatie bij kwetsbare patiënten en ondervoeding.

Het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen eindigde twee plaatsen lager dan het Meppeler ziekenhuis en bereikte met een score van 53.69% de 43 positie in de categorie algemeen- of streekziekenhuis. Het Scheper Ziekenhuis in Emmen, dat ook tot de Treant Zorggroep behoort, staat net achter Bethesda op plaats 44 met een score van 51.42%. Het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal staat op 42. 

David Post, bestuurslid van Treant merkt in het AD op dat de cijfers over 2017 gaan. ‘In 2018 hebben we al veel verbetertrajecten in gang gezet, zoals het digitaal voorschrijven van medicijnen en het clusteren van complexere ingrepen. Ook hebben we maatregelen genomen om de medicatie bij ouderen te monitoren. De effecten hiervan zijn al bij de patiënten merkbaar, maar zullen we pas in 2019 in de lijst terugzien’, zegt Post tegen het dagblad.

Een van de reden waarom Treant hekkensluiter is, is het grote tekort aan zorgpersoneel. Daardoor moesten al enkele afdelingen hun deuren sluiten.  

Assen en Hardenberg doen het goed

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) doet het goed. Dit ziekenhuis staat op positie 18 in de categorie algemeen- of streekziekenhuis met een eindscore van 76.51% Daarmee is WZA het beste Drentse hospitaal. 

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in het Overijsselse Hardenberg bezet plaats 13 in de categorie algemeen- of streekziekenhuis met een eindscore van 80.10% en vormt voor de inwoners van Zuidoost-Drenthe een alternatief voor de ziekenhuisen van Treant. 

Top 100

De Ziekenhuis Top 100 kent vanaf nu twee winnaars, als gevolg van specialisatie in de zorg. In 2018 zijn dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis als beste topklinische ziekenhuis en ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen als beste streekziekenhuis.

De Top 100 beperkt zich tot medische gegevens; de uitkomst van zorg is voor u als patiënt uiteindelijk veel belangrijker dan de parkeertarieven of de telefonische bereikbaarheid. Ook bestuurlijke en financiële problemen, zoals bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam of de MC Groep (de IJsselmeerziekenhuizen), zijn niet terug te vinden in de lijst.

Hoe de Top 100 tot stand komt lees je hier.

  

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.