abonneer nu
dossiers
Het centrum staat 29 april voor de derde keer in het teken van Modestad ...
De Hoofdstraat in Hoogeveen wordt de komende tijd aangepakt. Lees in dit...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Couran...
Hoogeveen

Spoedeisende Hulp verdwijnt uit Bethesda

Geplaatst op maandag 11 februari 2019 12:14
  • Bethesda. © Treant

pinterestmail

Hoogeveen - Ziekenhuis Bethesda krijgt een harde klap. Zo verdwijnt de Spoedeisende Hulp (SEH). De ingewikkelde ziekenhuiszorg gaat geconcentreerd worden in Assen, Emmen en Scheemda. De planbare zorg in Hoogeveen en Stadskanaal wordt door Treant uitgebreid door het opzetten van expertisecentra.

Dat staat in het plan dat het kernteam ‘Zorg voor regio’ vanmiddag heeft gepresenteerd.

Het ziekenhuislandschap in deze regio heeft zwaar te kampen met een personeelstekort, een stijgende vraag naar zorg en de steeds strengere kwaliteitseisen van zorg. In een poging eigen belangen aan de kant te zetten zijn ziekenhuisorganisaties Treant, Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en Ommelander Ziekenhuis om tafel gegaan met Huisartsenzorg Drenthe (HZD) en zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis. Zij vormen samen het kernteam ‘Zorg voor regio’. Onder leiding van adviesbureau Gupta Strategist is afgelopen maanden gewerkt aan een plan voor de ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen.

Het plan is om de basiszorg in alle locaties van de bij het kernteam aangesloten ziekenhuizen te handhaven. De ingewikkelde ziekenhuiszorg wil het kernteam echter concentreren in Assen, Emmen en Scheemda. De planbare zorg in Stadskanaal en Hoogeveen wordt door Treant uitgebreid door het opzetten van expertisecentra.

Bethesda verliest de afdeling

Bij het bespreken van de plannen heeft het zorgteam geconcludeerd dat het voortzetten van de complete spoedeisendehulpfaciliteiten (SEH) op vier locaties in de regio niet haalbaar is. Bethesda gaat deze afdeling verliezen. Het kernteam is ervan overtuigd dat met dit plan de zorg in de toekomst kan blijven voldoen aan de steeds strikter wordende kwaliteitseisen. ‘In het plan is rekening gehouden met de aanrijtijden van ambulances’, zo stelt het team. ‘Deze blijven voor de hele regio binnen de landelijk geldende normen. Ambulancezorg is binnen 15 minuten ter plekke en de patiënt is binnen de norm van 45 minuten in het ziekenhuis.’

In het plan van het kernteam blijft een deel van de zorg behouden in Hoogeveen en Stadskanaal. Patiënten kunnen daar ook in de toekomst terecht voor poliklinische zorg, diagnostiek, dagbehandeling en kortdurende opnames op weekdagen. Voor niet-levensbedreigende spoedvragen kunnen patiënten overdag én in de avond, doordeweeks en in het weekend, terecht bij een spoedpost.

‘Voor patiënten blijft de meeste zorg gewoon dichtbij, door een combinatie van huisartsenposten, de eigen ziekenhuislocaties, spoedposten en de ambulancezorg’, aldus Ron Wissink, directeur Huisartsenzorg Drenthe. ‘Zo zijn huisartsen 7 dagen per week en 24 uur per dag beschikbaar en is ambulancezorg binnen 15 minuten ter plekke.’

Expertisecentra

Tevens zal Treant volgens het plan in Hoogeveen expertisecentra opzetten, onder meer voor orthopedie en ouderenzorg, en de mammachirurgie verder uitbreiden. In Stadskanaal zijn de speerpunten onder meer niet-acute ongevalschirurgie (fracturen) en ouderenzorg. Het kernteam zal de komende maanden over de invulling van het plan spreken met medewerkers, patiënten, zorgaanbieders, overheden en inwoners. De uitvoering van het plan gaat enkele jaren duren. Het is de bedoeling na de zomer van dit jaar de eerste stappen te zetten.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.