abonneer nu
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverh...
Hoogeveen

Studenten Alfa-college leggen praktijkexamen slopen af in schoolgebouw Griendtsveenweg

Geplaatst op vrijdag 15 maart 2019 15:01
  • Studenten Alfa-college leggen praktijkexamen slopen af in schoolgebouw Griendstveenweg. © Alfa-college

  • Studenten Alfa-college leggen praktijkexamen slopen af in schoolgebouw Griendstveenweg. © Alfa-college

pinterestmail

Hoogeveen – Tien BBL-studenten van het Alfa-college in Hoogeveen legden vandaag het praktijkexamen tot handsloper af in een oud schoolgebouw aan de Griendtsveenweg in Hoogeveen. Een uniek praktijkexamen, want dit is de eerste keer in Nederland dat dit examen wordt afgenomen.

De tien studenten hebben op deze slooplocatie ieder hun eigen lokaal met onderdelen en details die gestript, gesloopt, geoogst of verwijderd dienen te worden. Zo is de situatie voor iedere student gelijk en kunnen de erkende leermeesters het werk nauwkeurig beoordelen. 

'Het accent bij deze opleiding ligt voornamelijk op veilig en verantwoord werken', legt Adriaan Baas, docent bij het Alfa-college uit. Hij vervolgt: 'Slopen is meer dan alleen met een sloopkogel door een pand, er komt zoveel meer bij kijken!'.

Renovatieslopen

In het oude schoolgebouw wordt middels simulatie renovatieslopen nagebootst. Dat betekent dat tijdens de sloop diverse materialen voor hergebruik in aanmerking komen. Zo worden de verwijderde plinten, kastenwanden, vloedbedekking, systeemplafonds en diverse armaturen van elkaar gescheiden, zodat het straks gerecycled kan worden.

Over de opleiding

De vraag naar kwalitatief geschoold personeel in de sloop groeit. Daarom biedt het Alfa-college, naast een ROC in Heerhugowaard, deze BBL- opleiding tot Sloper aan. Een tweejarig traject waarin studenten worden opgeleid tot handsloper. Momenteel wordt onderzocht of er in de toekomst gestart worden met andere opleidingen binnen de sloop, zoals Allround sloper (niveau 3).
 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.