abonneer nu
Human Interest

Wordt Bert van der Weide Vrijwilliger van het Jaar?

Geplaatst op zaterdag 10 februari 2018 12:11
  • Wordt Bert van der Weide Vrijwilliger van het Jaar? © NDC Mediagroep

pinterestmail

​Hollandscheveld - ‘Pap, heb je mail gehad?’, vroeg dochter Paulien van der Weide vorige week aan haar vader Bert (61) uit Hollandscheveld. Zo nieuwsgierig als hij is, checkte hij natuurlijk meteen zijn e-mailberichten.

‘Nee? Kijk eens in je spam?’De verrassing was groot toen Bert erachter kwam dat hij is uitgenodigd voor het Valentijnsdiner van Stichting Actief Samenleven en is genomineerd voor de titel Vrijwilliger van het Jaar. Want als iemand veel vrijwilligerswerk doet, dan is het Bert wel. ‘Toen mijn dochters klein waren, was ik weinig thuis’, vertelt de geboren en getogen Hollandschevelder.

Bert sloot zich in 1978 aan bij stichting Aktiviteitencommissie 't Oekie en was eigenlijk dag in dag uit bezig met het organiseren van feestjes, evenementen en andere gekke dingen die leven in de brouwerij brachten.

Fanatieke tijd

‘Het was een hele fanatieke tijd, heel intensief. In het dorp was er toen weinig en ze zochten mensen. Ik werkte, ging daarna thuis eten of helemaal niet en ging daarna door met vrijwilligerswerk, vooral als we midden in het feestgedruis zaten. Niks was gek genoeg. Mijn vrouw zegt nu nog wel eens: ik was best veel alleen toen met de kinderen. Later heb ik me dat pas echt beseft. Het was het begin van mijn vrijwilligerswerkcarrière.’

Bert vond het een geweldige tijd. ‘Ik heb er ontzettend veel geleerd. Omdat je in zo’n commissie zit, zit je automatisch ook veel in subcommissies. Daardoor had ik veel contact met de gemeente en andere organisaties. En dat maakte het werk extra leuk.’ In 2003 stopte Bert bij stichting Aktiviteitencommissie 't Oekie. ‘Ik had zoveel andere dingen om handen. Ik schreef samen met andere vrijwilligers het dorpsblad vol, maakte de krant op en vouwde de blaadjes zelfs.’

Niet achter de geraniums

In 2012 werd Bert werkloos, maar hij kwam toen niet achter de geraniums terecht. ‘Er kwam juist een boost in het vrijwilligerswerk dat ik deed. Ik ging intensiever aan de slag in dorpshuis ‘t Anker en werd vrijwilliger bij Beatrix.’ Wat hij allemaal precies heeft gedaan in de tijd dat Bert geen werk had, weet hij niet meer precies.

‘Ik heb in die jaren gewoon veel gedaan! Wat er zo leuk is aan vrijwilligerswerk? Dat heeft twee kanten: je doet wat voor een ander. Ik vind het geweldig als mensen genieten. En voor jezelf is het ook leuk. Omdat het vrijwillig is, kun je kiezen wat je wilt doen. Zonder vrijwilligers stort de hele Nederlandse samenleving in. Je hebt een heel web in Nederland qua vrijwilligers. Zo vult iedereen elkaar in Nederland elkaar aan als het gaat om vrijwilligerswerk.’

Bert en zijn vrouw zijn uitgenodigd, samen met vele andere vrijwilligers en hun partners, voor het Valentijnsdiner van Stichting Actief Samenleven in Heinrig’s op dinsdag 13 februari. Hier wordt ook bekendgemaakt wie de titel Vrijwilliger van het Jaar heeft gewonnen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.