abonneer nu
dossiers
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
De 8-jarige Sharleyne valt op 8 juni 2015 van flat de Arend in Hoogeveen...
Rubriek over bijzondere boerenbedrijven in Hoogeveen en omgeving.
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
Regio

Orchideeën in natuurlijk beheerde terreinen van Zuidwolde

Geplaatst op zaterdag 6 augustus 2016 16:53
  • dennenorchis © Eigen foto

pinterestmail

Hoogeveen - Hoogeveen is beroemd om de veelheid aan orchideeën. Niet alleen staan op diverse plekken duizenden exemplaren, maar ook het aantal soorten is indrukwekkend. Ook in Zuidwolde zijn bepaalde gebieden, waar veel orchideeën te vinden zijn.

Zo is een gedeelte van het vlinderommetje bij Middelveen steeds rijker aan verschillende orchissoorten, waarbij ook afgelopen jaar meer dan 2000 exemplaren te bewonderen waren. Wat opvalt is, dat ze altijd in natuurgebieden verschijnen en in ontwikkelingsgebieden die natuurlijk worden onderhouden, maar nauwelijks meer gewoon in de bermen, zoals je dat bijvoorbeeld in Frankrijk zo veel ziet. In Zuidwolde komt de brede orchis voor, de gevlekte orchis, de ongevlekte rietorchis en de gevlekte rietorchis. Vorige week vond Pieter Zwaan tijdens een planteninventarisatie door leden van de plantenwerkgroep van Natuurvereniging Zuidwolde op de Takkenhoogte ineens twee exemplaren van de welriekende nachtorchis. Dat was een grote bijzonderheid, want niet alleen was het de eerste welriekende nachtorchis in Zuidwolde, maar zelfs in het hele Reestdal.

Dennenorchis

Maar het kan nog gekker. 'Afgelopen winter meldde Jan-Erik Plantinga, lid van onze plantenwerkgroep, dat hij in het Steenberger Oosterveld (eigendom van Stichting Het Drentse Landschap) een dennenorchis had gevonden', vertelt Joop Verburg van Natuurvereniging Zuidwolde.

De dennenorchis is in Drenthe binnengekomen toen de dennenbossen, die in het begin van de vorige eeuw waren aangeplant, wat ouder werden en geschikt voor deze plant die hoge eisen stelt aan zijn groeiplaats. Ook in het voormalige uitgestrekte Kremboongbosch bij Tiendeveen kwam de dennenorchis toen voor. Door allerlei oorzaken, zoals luchtvervuiling, nam het aantal groeiplekken snel af. In 1970 was nog slechts één plek in Drenthe over, namelijk bij Norg. De afgelopen tien jaar is de dennenorchis gelukkig op meer plekken teruggevonden, in het westen en op een paar plekken in het noorden van Drenthe.

Bijzondere winterpracht

'Toen ik het bericht kreeg dat er hier in Zuidwolde een dennenorchis was gevonden, kon ik het eerst nauwelijks geloven. Maar hij stond er echt! Bijzonder is dat je juist in de winter naar deze orchidee kunt uitkijken, omdat het de enige orchidee in ons land is die in de winter groen blijft. Zou de plant ook gaan bloeien? Welnu, we zijn niet teleurgesteld. Met meer dan 60 bloeiaartjes hebben de planten in bloei gestaan. Nu moet je wel bedenken dat het allemaal erg klein is. De bloeiaren zijn niet veel meer dan 10 cm hoog en de bloempjes meten ongeveer 3 mm. Wel zijn ze prachtig met hun bijzondere harige uiterlijk.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.