abonneer nu
dossiers
Het Scheper ziekenhuis wordt de locatie waar Treant vanaf dit najaar all...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
Hoogeveen en het Comité Actie voor Bethesda maakt zich grote zorgen ove...
Regio

Rendo start nieuwe jaar met ambitieuze begroting

Geplaatst op maandag 2 januari 2017 13:36
  • © Wilbert Bijzitter

pinterestmail

Meppel - Regionale netbeheerder Rendo heeft een ambitieuze begroting voor 2017 vastgesteld. De totale investeringen in het gas- en elektriciteitsnet worden begroot op ruim 11 miljoen euro. In 2016 bedroeg dit ruim 10 miljoen.

Rendo gaat ruim 8 miljoen in glasvezelnetwerken investeren. De overgang van fossiele naar duurzame brandstoffen vormt de komende jaren een omvangrijke opgave voor de netbeheerder. Volgens directeur Eddy Veenstra is 2017 dan ook een zeer belangrijk jaar voor Rendo. 'Allereerst moeten we natuurlijk zorgen dat ons gas- en elektriciteitsnet op orde blijft en is het vervoer van data via glasvezel een nieuwe poot binnen ons bedrijf.'

De investeringen voor 2017 betreffen dan ook in belangrijke mate onderhoud aan het net en vaak in overleg met de gemeenten vervanging van leidingen. In acht gemeenten is Rendo in gesprek over het aanleggen van een glasvezelnet. Het gaat dan met name om de zogenaamde ‘witte gebieden’. In deze gebieden beschikken de mensen niet over een kabelaansluiting. In de gemeente De Wolden is inmiddels gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Glasvezel moet de komende jaren uitgroeien tot een volwaardige derde poot binnen de onderneming.

Tarieven

Jaarlijks worden de tarieven voor het transport van gas en elektriciteit vastgesteld. Duidelijk is dat er van de regionale netbeheerder de komende jaren forse investeringen worden gevraagd. De netwerktarieven voor elektriciteit dalen met gemiddeld 7,7% en de netwerktarieven voor gas stijgen met gemiddeld 9%. In deze percentages zijn ook de tarieven voor grootverbruikers (industrie) meegenomen.

Een huishouden met zowel een gas- als elektriciteitsaansluiting bij Rendo betaalt volgend jaar ca 0,6% meer aan transportkosten voor energie. Voor mensen met slechts één Rendo elektriciteitsaansluiting dalen de kosten met 6,1% (14,75 euro in 2017) en voor mensen met slechts één gasaansluiting stijgen de kosten met 10,1% (17,13 euro).

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.