abonneer nu
dossiers
Lees hier alle nieuwtjes over het internationale Hoogeveen Schaaktoernooi.
Krijgt Assen of Hoogeveen de nieuwe kunstijsbaan in Drenthe? In dit doss...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
In Luchtpost vertelt Gerrit Boxem elke week een bijzonder luchtvaartverh...
Regio

Basisscholen hebben minimaal 281 miljoen euro opgepot

Geplaatst op Tuesday 13 February 2018 09:18
  • Woensdag zijn er weer acties in het onderwijs. © Rene Legerstee

pinterestmail

Regio - De docenten Arjan Linthorst, Jan Hop en Arjen Boerstra hebben een brief geschreven aan minister Arie Slob van onderwijs. In de brief geven de leerkrachten aan dat de antwoorden van de minister op vragen uit de Tweede kamer deels onjuist zijn.

'Wij zijn namelijk van mening dat u op onderdelen de situatie feitelijk verkeerd voorstelt, alsook in de duiding enkele cruciale zaken niet benoemt', schrijven Linthorst, Hop en Boerstra aan de minister. 

Linthorst, docent scheikunde op Dingstede in Meppel, Hop, docent scheikunde aan RSG Wolfsbos in Hoogeveen en Boerstra, docent Frans op Dingstede zijn de auteurs van artikelen in Dagblad Trouw en in NRC. In deze artikelen geven ze aan dat basisscholen veel reserves hebben en belastinggeld aan het oppotten zijn. Dit leidde tot vragen aan de minister door Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks.

Rapport

'Waarom weten wij niet, maar in uw antwoorden refereert u niet aan het rapport Onderzoek naar de Financiele Positie van Schoolbesturen in PO en VO uit 2012', schrijft het drietal aan minister Slob. 

In dit rapport werden twee onderzoeken beschreven. Een onderzoek betrof een zogeheten pilot-onderzoek waarvoor 30 po-schoolbesturen onder de loep werden genomen. Conclusie: 21 po-schoolbesturen hadden een ‘te ruime financiële buffer’.

In het andere onderzoek werden 214, overwegend rijke, po-schoolbesturen onder de loep genomen. Conclusie: 154 po-schoolbesturen hadden samen een overwaarde in hun financiële buffer van 281 miljoen euro.

Er werd door de po-sector minimaal 281 miljoen euro opgepot. Dit is een minimum, want over de andere schoolbesturen werd niet gerapporteerd. 

Acties

De onderwijzers in het basisonderwijs in Friesland, Groningen en Drenthe voeren morgen, woensdag 14 februari opnieuw actie om meer geld te eisen voor het basisonderwijs. En dat is vreemd, aangezien de besturen van diezelfde scholen grote sommen geld oppotten. 

Het drietal docenten pleit dat ook voor bovengrenzen aan de reserves die passend zijn bij de omvang van het betreffende po-schoolbestur en die het voorzichtige, cultureel bepaalde, begrotingsbeleid van po-schoolbesturen indamt. 'Uiteindelijk is dit ook een stuk beter uit te leggen aan de belastingbetaler', concuderen de auteurs.  

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.