abonneer nu
dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Drenthe vinden plaats op 20 maart ...
Drie voormalige directeuren van de regionale netbeheerder Rendo in Meppe...
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Iedereen heeft wel een verhaal. Dat blijkt wel uit de rubriek De buren v...
Regio

Opkomst bij verkiezingen in Drenthe hoger dan gemiddeld

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 13:25
  • © Eigen foto

pinterestmail

Regio - In Drenthe lag het gemiddelde kiesgerechtigden die in 2014 gingen stemmen voor de gemeenteraad op 57%. Het landelijk gemiddelde ligt op 54%. Dit betekent dat in Drenthe over het algemeen veel mensen zijn gaan stemmen.

Dit blijkt uit cijfers van Open State Foundation, een stichting die zich inzet voor open data. Dit onderzoek vormt onderdeel van Elke Stem Telt. Een campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de opkomst te bevorderen. De provincie Zeeland kende de hoogste opkomst (58,6%) en Noord-Brabant sluit de rij met 50%. 

Uit de gegevens blijkt dat in de gemeente De Wolden de opkomst het hoogste was. Daar ging 63,64% van de kiesgerechtigden naar het stemlokaal. In Emmen bleef de teller steken op net 51%. Ook in Coevorden (54%) en Borger-Odoorn (53,7%) hebben de inwoners weinig belangstelling voor het rode potlood. 

De steden, Meppel, Hoogeveen en Assen doen het wat minder goed dan de plattelandsgemeenten Midden-Drenthe, Westerveld Noordenveld, Tynaarlo en Aa en Hunze. 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.