abonneer nu
dossiers
Willeke Dost verdween in 1992. In al die jaren is er door politie en Ope...
Elke week reikt de Hoogeveensche Courant een Taart van de Week uit. De t...
Het centrum staat 29 april voor de derde keer in het teken van Modestad ...
Bijzondere hobby's, iedereen doet wel wat leuks. De Hoogeveensche Couran...
Regio

Waterschap zet enkele vispassages dicht om water te besparen

Geplaatst op maandag 9 juli 2018 21:36
  • Vispassages in het Oude Diep, tussen Echten en Hoogeveen. © Waterschap Drents Overijsselse Delta

pinterestmail

Regio - Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft in zijn wateraanpak vanwege de droogte, ook aandacht voor de flora en fauna, kwetsbare natuurgebieden en landgoederen.

Door het dichtzetten van enkele vispassages wordt waterafvoer verminderd en moeten vissen even geduld hebben om verder stroomopwaarts te zwemmen. Daarnaast wordt standaard de zwemwaterkwaliteit van de officiële zwemplassen gecontroleerd en wordt gelet op blauwalg en botulisme.

Vissen

Met het dichtzetten van een aantal vispassages wordt water bespaard. Waar het water normaal gesproken langs stuwen en gemalen stroomt, wordt het nu vastgehouden, zodat er meer op voorraad blijft. Het gaat hier om de grotere vispassages in de Drentse beken van het waterschap. Zolang het waterpeil het toelaat, blijven de grote vispassages in de Overijsselse Vecht wel open. Deze vispassages zijn voor vissen namelijk de hoofdingang om in het stroomgebied van de Vecht te komen. Dat loopt tot in Duitsland.

Vispassages die door het dichtzetten droog kwamen te liggen, zijn afgevist door sportvissers. Dit houdt in dat de vissen uit de vispassages zijn gehaald en zijn teruggezet in de watergang. Als de droogteperiode voorbij is, zet het waterschap de vispassages weer open.

De tijdelijke situatie is niet nadelig voor de vispopulatie. Door de al langere tijd van aanhoudende droogte passen vissen hun migratiegedrag aan en blijven ze meer op geschikte (diepe) plekken zitten tot er weer meer waterafvoer is.

Kwetsbare natuurgebieden

Binnen het werkgebied van WDODelta ligt een aantal kwetsbare natuurgebieden, zoals Weerribben-Wieden en oude landgoederen, bijvoorbeeld Den Aalshorst bij Dalfsen of Dickninge in De Wijk. Deze gebieden en landgoederen zijn bijzonder om de begroeiing. Denk aan trilveen en grote oude bomen van soms wel 100 jaar oud. Het waterschap houdt de droogtesituatie nauwkeurig in de gaten en voorziet voor zover mogelijk de natuurgebieden en landgoederen van voldoende water.

Als door een hoge buitentemperatuur ook het water in sloten, weteringen, grachten en vijvers warmer wordt, neemt de kans op blauwalg toe. Dit geldt met name voor langzaam stromende of stilstaande ondiepe wateren. Het waterschap roept inwoners op gevallen van blauwalg altijd te melden.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.