abonneer nu
Evenementen

Henk Dekker geeft lezing over landschap in 't Vonder

Geplaatst op vrijdag 11 mei 2018 16:43
  • © Hero Moorlag

pinterestmail

Elim - Henk Dekker geeft morgen tussen 10.30 en 11.30 uur een lezing over over het Hoogeveense landschap in ‘t Vonder. Het verhaal dat Dekker vertelt is chronologisch opgezet. Hij gaat hierbij in grote stappen terugkijken tot de ijstijd. Hij vertelt over de eindmorene van Lutten, de zijmorene van de Hondsrug en vervolgens over het Drentse Hoogland.

Ook de De Westrug van Linde, Zuidwolde en Ten Arlo komen aan bod. Tussen deze gebieden is de zogenaamde badkuip ontstaan. ‘Het is niet echt een goed woord, maar kan tot op heden nog geen beter woord vinden. Misschien komen er tijdens de lezing betere benamingen naar boven.’ aldus Dekker. Ook de ontginning van het gebied van Hoogeveen en Lutten wordt besproken. Er worden videobeelden getoond over de weidevogels, die gemaakt zijn door Rein Schonewille. Na de film komt het onderwerp ‘het dichten van het Zuideropgaande en de omliggende wieken en sloten en welke gevolgen dit heeft gehad in de natuur van onze omgeving’ aanbod. Het gevolg van deze dempingen is namelijk dat er nauwelijks nog weidevogels, bijen, vlinders en andere insecten voorkomen in de omgeving van Elim, Hollandscheveld, Hoogeveen, Alteveer en Kerkenveld.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Hoogeveensche Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.